A méla Matovič, vagy az is bolond, aki most lép ki a kormányból

A méla Matovič, vagy az is bolond, aki most lép ki a kormányból

Ide hallani egészen, hogyan recseg-ropog a kormánygépezet, ahogy az OĽaNO koalíciós partnerei próbálkoznak a kormányfővel zöld ágra vergődni, ahogy Matovič igyekszik erőnek erejével rákényszeríteni saját akaratát a koalíciós partnerekre.

Nem lehet könnyű jelenleg a koalícióban, sőt magának az OĽaNO-nak sem egyszerű elviselni a kormányfő makacsságát, nárcizmusát, fejetlenségre is hajlamos magatartását, beleszólást nem tűrő, másnak a véleményét lényegében ignoráló tesztmániás hozzáállását. Ahogy ezt a járványválságot ősztől kezeli.

De legyünk korrektek, ismerjük el, hogy nincs könnyű helyzetben, hiszen trónra lépése óta egyfolytában harcolnia kell a koronavírussal, másra szinte alig marad energiája, nem tudja bizonyítani kormányfői rátermettségét az élet más területén.

Pechére, ebben a jelenlegi vészhelyzetben főleg annak alapján ítélik meg az emberek, hogyan képes megbirkózni a járvány elleni védekezéssel. Azt várja el tőle mindenki, hogy hallgasson a szakemberekre és álljon a talpára! Nehezen tudja a kettőt összeegyeztetni. 

Egyszer fent, egyszer lent, tavasszal még kitűnőre vizsgázott egy könnyebb helyzetben, ősztől, a járvány második hullámában viszont már igencsak szétcsúsztak a kezében a dolgok: amíg ő megszállottan ragaszkodik rögeszméjéhez, az országos teszteléshez, amit most szűrővizsgálatnak kereszteltek át, addig a második hullám átcsapott rajta.

Hiába figyelmeztetik, hogy a járvány kezelését bízza szakemberekre, húzódjon háttérbe. Egójának ez megfutamodást jelentene, kapaszkodik a vezérszerepbe itt is.

Hírdetés

Jelen helyzetben viszont már meghaladja emberi képességeit a helytállás. Képtelen összeegyeztetni magában a kormányfői felelősséget a járványkezelés szakmai elvárásaival. Lehülyézi azokat, akik az oltóanyagok beszerzését tartják a legfontosabb teendőnek, veszekedik koalíciós partnereivel, és az országos oltás megszervezése helyett továbbra is csak országos tesztelésben gondolkodik, amit máshol már csak az oltást kísérő, megelőző védekezési eszköznek tartanak.

Más országok már javában tárgyalnak önállóan oltóanyag-ügyben, látván az Európai Bizottság bénázását vakcinabeszerzésben, még Merkel is Putyinnal. Mi viszont engedelmesen várjuk az EB utasításait, nem merünk önállóan lépni Brüsszel nélkül. Se kínai, se orosz, se izraeli oltóanyag tekintetében.    

Mit tehetnek a koalíciós pártok, ha látják, hogy a kormányfő nem csapatjátékos? Nincsenek könnyű helyzetben a koalíciós miniszterek sem, mint partra vetett halak vergődnek a kormányfő hálójában! Látják ugyan a járványintézkedések súlytalanságát, némely esetben a zavaradottságukat is, de mégsem mernek ellene fellépni, mert félnek, hogy leidiótázzák őket a nyilvánosság előtt. És félnek a kormány szétesésétől is, az előrehozott választásoktól is, hiszen a közvéleménykutatók kíméletlenül jelzik Pellegrinék előre nyomulását.

És ki az a hülye, aki most lépne ki a kormányból, amikor hamarosan érkezik a hatalmas EU támogatás! Szlovákia az elkövetkező években több tízmilliárd eurós uniós forrást vehet igénybe. A 2021-2027-es uniós költségvetésből 18,6 milliárd eurót meríthet az ország. A koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére további 7,5 milliárd vissza nem térítendő és 6,8 milliárd eurós hitelre számíthatunk. Az előző költségvetési időszakból ráadásul még 8 milliárd euró áll a rendelkezésünkre.

Ezek komoly pénzek, melyeket nem illik elpazarolni jóléti intézkedésekre (autópályák, vasút, kórházak stb.), hanem olyan átfogó reformokra kell fordítani, amelyek lehetővé teszik a folyamatos gazdasági fejlődést, a jogbiztonság növelését, a vállalkozói környezet javítását, valamint az egészségügy és oktatásügy korszerűsítését.

A kormányerők előtt álló pénzügyi lehetőségek miatt még a gyakran renitenskedő Sulíkék is jól meggondolják a kormányból való távozást, inkább lenyelik a miniszterelnök provokálásait is. Ritkán fordul elő, hogy egy kormány ennyire kedvező pénzosztó szerepben tündökölhessen, amiből persze politikai tőke is kovácsolható. Matovič ezt jól tudja, ezért akár vissza is élhet a helyzetével.

Ugyanakkor mi is tudjuk jól, hogy a nagy pénzzel együtt fennáll a nagyobb korrupció veszélye is, amelyekre az előző kormányzati időszakokban már számos példa akadt (faliújságtenderek, a hozzáférésben protekciós megoldások, előnybe részesítések, előnyös kormányzati megbízások és egyéb lenyúlások). Azt viszont senki se tudhatja előre, hogy a jelenlegi kormánytagok és az őket kiszolgáló apparátus megelégszik-e csupán a politikai tőkével. Mindenesetre így is, úgy is, a járvány ellenére is érdemes most hatalmon maradni!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »