„A meddőség komoly, hosszan elhúzódó krízist hoz magával” – II. Anna–Joachim konferencia Budapesten

„A meddőség komoly, hosszan elhúzódó krízist hoz magával” – II. Anna–Joachim konferencia Budapesten

November 23–24-én Utak a gyermekvállaláshoz – A pszichológia és a lelkigondozás lehetőségei és eszközei címmel rendezték meg a II. Anna–Joachim konferenciát az Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campusán. A meddőséggel küzdő pároknak – Magyarországon minden ötödik-hatodik párt érint – nemcsak orvosi, hanem pszichológiai, lelkigondozói támogatásra is szükségük lehet – hangzott el.

A konferencia résztvevőit Marton Zsolt váci megyéspüspök, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke köszöntötte videóüzenetével, amelyben együttérzését fejezte ki minden olyan pár felé, melynek tagjai a gyermektelenség fájdalmával küzdenek. Megerősítette, hogy a Katolikus Egyház szeretne konkrétan is segíteni abban, hogy ezek a házaspárok átélhessék az életadás csodáját. „Ezzel együtt szeretném figyelmükbe ajánlani azt a bölcsességet, amelyet az Egyház érlelt és érlel ki magában azokra a módszerekre vonatkozóan, amelyek látszólag elősegítik a fogantatást, de valójában éppen szembe mennek az élet ajándékával. Az Egyház, szem előtt tartva a minden embernek kijáró méltóságot és az élet védelmét, nem támogatja az inszeminációt, a lombik módszert, és az asszisztált reprodukció valamennyi eljárását. A házaspároknak a helyreállító orvoslás útját javasolja. Ugyanis oltalmazni, védeni szeretné az anyát, az anya egészségét, a házaspár testi és lelki kapcsolatát, és minden megfogant életet” – hangsúlyozta köszöntőjében a püspök.

„A meddőség komoly, hosszan elhúzódó krízist hoz magával. Ez egy stigma lehet a nők és a férfiak számára, jelentős stresszt okozhat, izolálhatja a párokat, és negatív hatással lehet a kapcsolatukra is. Ezért nagyon fontos, hogy a meddőséggel küzdő párok ebben a krízisállapotban mentálhigiénés, lelkigondozói segítséget is kapjanak” – mondta Homokiné Hollósi Cecília tanácsadó szakpszichológus, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója.

Az intézmény négy éve indította el a meddőséggel küzdő pároknak az Anna–Joachim programot: a különleges tréningeken a gyermekáldásra váró párok megélhetik a sorsközösségből, a problémák megosztásából és közös feldolgozásából fakadó erőt, emellett intenzív pszichológiai és mentálhigiénés támogatást kaphatnak.

A statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik-hatodik pár meddőséggel küzd. A II. Anna–Joachim konferencia fókuszában azok az utak álltak, amelyeken az érintett párok elindulnak: a szakemberek előadásokon, workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken foglalkoztak például a helyreállító orvoslás lehetőségeivel, a prevencióval, a cikluskövetés módszereivel, a párkonzultációval, a gyermektelen életpályával és annak elfogadásával, valamint a perinatális veszteség feldolgozásával.

Idén új témaként került a konferencia programjába az örökbefogadás és annak pszichológiai oldala. „Amikor egy nő várandós lesz, kilenc hónapja van arra, hogy felkészüljön a gyermekvállalásra. Az örökbefogadás egészen más: a párok a hivatali procedúra után általában évekig várnak, majd egyszer csak csörög a telefonjuk, és szinte azonnal, pár héten belül haza kell vinniük a babát. Hirtelen kell átrendezniük az életüket és felkészülniük a szülőségre. Ráadásul hatalmas felelősség igent mondani, amikor felteszik a kérdést az örökbefogadó szülőknek, hogy vállalják-e a gyermeket” – magyarázta Homokiné Hollósi Cecília.

Hírdetés

„Pár napja kezembe akadt egy könyv. Azt írja, az ember néha úgy érzi, mintha megrekedt volna az időben, akárcsak az Idétlen időkig című film főhőse. Valójában csak arra vár, hogy visszakapja a normális életét. De a hónapokból évek lesznek, és ez az időszak csak nem akar véget érni” – mondja mindennapjairól az Anna–Joachim konferencián bemutatott Együtt fölfelé kisfilmsorozat meddőséggel küzdő főhőse, Monika Baudisova Gyermektelen című könyvét idézve.

A Tarjányi Krisztina Irma által rendezett, párperces filmek egy harmincas éveik végén járó házaspár sorsát követik nyomon az esküvőtől az első sikertelen próbálkozásokon, a hosszas orvosi kivizsgálásokon és az érzelmi mélypontokon át egészen az ismerősöktől, rokonoktól érkező jó szándékú, ám a meddőséggel küzdő pár számára fájdalmas kérdésekig, tanácsokig.

„Az Anna–Joachim programban részt vevő házaspárokkal beszélgetve kiderül: több-kevesebb megjegyzést mindannyian kapnak. Vannak, akik csak kérdéseket, mások durvább megjegyzéseket is. A gyermekvállalás ugyanis fontos téma a magyar társadalomban, de nagyon sokan nem tudják, hogyan lehet erről jól beszélgetni. A kisfilmek célja pont az, hogy a meddőséggel küzdő párok érezzék: nincsenek egyedül, tudjuk, min mennek át, ismerjük a problémáikat, és itt közösségre találhatnak” – mondta az Apor oktatója.

A főiskola 2022 tavaszán indította el a programhoz kapcsolódó reproduktívegészség-fejlesztő és meddőségi szaktanácsadó képzést, amely – fogalmazott a pszichológus – olyan érdeklődőknek szól, akik nemcsak jó szándékkal, hanem szakértelemmel szeretnének a meddőséggel küzdő párok felé fordulni. Az akkreditált, négy féléves, BA diplomára épülő szakirányú továbbképzés célja olyan szakemberek képzése, akik mentálhigiénés vagy lelkigondozói eszközökkel, keresztény szellemiségben vagy arra nyitott módon támogatják a párokat. Az Anna–Joachim program tapasztalatait is összefoglaló, gyakorlatias képzés hallgatói számos területen elmélyülhetnek, a termékenységi problémák pszichológiai és pszichoszociális, valamint biológiai és orvosi vonatkozásai, kezelési lehetőségei mellett, többek között megismerhetik a meddőségi ellátás és az örökbefogadás hazai intézményrendszerét, a segítségnyújtás eszközeit és a keresztény bioetikát is.

Az Együtt fölfelé című kisfilmsorozatot az Anna–Joachim program Youtube-csatornáján lehet megtekinteni.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »