A makacs, a kiválasztott és a naiv története

A makacs, a kiválasztott és a naiv története

Nem történt meglepetés. Ahogy azt Richard Sulík, az SaS elnöke még nyár elején bejelentette, a liberális miniszterek távoznak, ha Igor Matovič pénzügyminiszter nem mond le pozíciójáról. A szlovák kormány tehát Sulíkék nélkül folytatja kisebbségben. Vége van? Nem, a java csak most kezdődik.

Richard Sulíkék tehát betartották ígéretüket, távoztak a kormányból. Ha őszinték akarunk lenni, akkor bizonyos értelemben őket is meg lehet érteni, hiszen ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Olyan ez, mint egy rossz kapcsolat. Márpedig ez a különös kapcsolat Richard Sulík és Igor Matovič között 2020 óta egyre csak rosszabb lett, várható volt, hogy az egyikük távozik a kormányból. Persze azt is tegyük hozzá, hogy felelőtlenség ilyen helyzetben hátat fordítani és menekülni.

Adja magát a kérdés, a két hónapos nyári szünet alatt volt egyáltalán esély arra, hogy a kormánypártok közös nevezőre jussanak?

Röviden, az egók győztek, a kormányfő pedig ezt tétlenül nézte.

Az SaS-nek világos volt az ultimátuma, számukra Igor Matovič távozása jelentette az egyedüli megoldást. Matovič már volt hasonló helyzetben 2021 tavaszán, amikor a kormány átalakult. Akkor az áldozati szerepet magára vállalta, és a „nagyobb jó érdekében” visszalépett. Ezt most még egyszer nem játszotta el, egy egyszerű parlamenti képviselői pozíció már nagyon sértette volna az önérzetét.

Ne feledjük, Matovič még mindig az önjelölt messiás szerepében tetszeleg. Igaz, hogy a népszerűségi mutatója kritikusan alacsony, de ennek ellenére mégis úgy érzi, neki még dolga van, ezért sem érezte indokoltnak a távozását. A legnagyobb hibát azonban nem Sulík, de nem is Matovič követte el.

A kormányfő, Eduard Heger történelmi lehetőséget halasztott el azzal, hogy nem lépett fel határozottabban. Nem elég két hónapon keresztül a négyes koalíció fontosságát hangsúlyozni, tenni is kellett volna azért.

Hírdetés

Hegernek nem volt autoritása, hogy az adott személyekkel tárgyaljon. Egy jó kormányfő hamar észreveszi a problémát, és nem alibista módon a szőnyeg alá söpri a gondokat, mondván, hogy azok majd úgy is maguktól megoldódnak.

Heger alábecsülte Sulíkot és az SaS-t, illetve tartott Matovičtól, ezért nem merte őt leváltani. A kormányfőnek ebben a helyzetben nem arra kellett volna gondolnia, hogy az OĽaNO politikusa, hanem a koalíció miniszterelnöke, akinek a két „bajkeverő kakas” között rendet kell tennie. Egy határozott kormányfőnek ugyanis ez lenne a dolga.

Heger nemcsak, hogy nem volt határozott, de nagyon naiv is volt, és ez a négyes koalíció vesztét okozta.

Következik hát a kisebbségi kormányzás, amely újabb problémákat vetít előre. Sulík szerint most már nyugodtabb lesz a légkör, hiszen az SaS konstruktív ellenzékként szemléli majd az eseményeket. Matovič szerint szakértői kormányzás következik, hiszen a távozó SaS-es miniszterek helyébe „igazi szakértők“ érkeznek.

Vajon ők megoldják az energiaválságot? Sikerülhet egyáltalán a szükséges törvényeket elfogadni?

Mikor jönnek az újabb csörték és töréspontok?

Hamarosan úgyis minden kiderül, izgalmas időknek nézünk elébe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »