A mai „tömeges nyitásról”

A mai „tömeges nyitásról”

Egymillióan ezért, tízmillióan azért, mindenki mindenkije típusú oldalak a közösségi hálókon, közben pedig… közöny és értetlenség. Sokakban. Sok minden miatt. De vajon miért nem nyitottak ki ma tömegesen az éttermek?  ***

Február 1-je van. Ma kellett volna tömegesen több tízezer hazai vendéglátóipari egységnek kinyitnia. Legalábbis az ellenzéki mesterterv szerint.

Hogy vajon miért nem történt ez meg?

Több oka is van annak.

***

Egyrészt a vendéglátósok többsége – a hangos kisebbséggel szemben – józanul gondolkodik a veszélyhelyzeti intézkedésekkel kapcsolatban. Felveszik az állam részéről nekik nyújtott segélyeket, támogatásokat, közben, mondjuk, termékprofilt váltanak, és a kis-középpolgári kiszolgálásról átállnak a tömeges termelésre, azaz üzemi konyhaként működnek tovább, egészen addig, amíg a feloldás ideje el nem érkezik.

Hogy ez mikor lesz? No, azt senki nem tudhatja.

Jelen helyzetben az unióból érkező, az EU által megrendelt vakcinszállítmányok, mint azt tudjuk, késlekednek. Ráadásul nincs is elegendő adag ahhoz, hogy a lakosság 60%-os átoltottságát biztosítsák. Ezért a kormánynak más források után kellett néznie. Ezeket a forrásokat az orosz és a kínai vakcinák formájában meg is találta.

Természetesen az időtényező kulcsfontosságú ebben az esetben, tehát a többnyire kétfaktoros oltások esetében jól be kell lőni, hogy az első oltáson átesetteknek biztosan jusson emlékeztető oltás. Azt is figyelembe kell venni, hogy a legveszélyeztetettebbektől a kevésbé veszélyes csoportok felé haladva történjen a tömeges oltás, ami igen nagy logisztikai feladatot ró az egészségügyre. Mindezt pedig úgy kell véghezvinni, hogy a 3-6 hónap védettséget biztosító vakcinák által beoltottak száma egyazon időintervallumon belül érje el a nyájimmunitást jelentő 60%-ot.

***

A hatalmas károkat szenvedő vendéglátósok esetében – az objektivitás kedvéért – meg kell említenünk sajnos az egyelőre senki által nem forszírozott szürkegazdaságot, amiben ez a szolgáltatói szektor erősen érintett. Mivel a szürkegazdaság lényege, hogy működéséről ne álljanak fenn pontos számok és adatok, csak találgatni lehet, hogy mekkora ez a bizonyos érintettség. Vélelmezhetően – az építőiparhoz hasonlatosan – itt is sok az olyan, minimálbéren dolgoztató munkaadó, aki a munkavállalót a paraszolvenciából kompenzálja. S szintén szép számmal lehetnek azok a foglalkoztatottak, akik bejelentés, végzettség, egészségügyi papírok nélkül folytatnak munkavégzést. Előfordulhat az a fajta foglalkoztatói ügyeskedés is, amikor a munkaügyi hivatalból felvett munkanélküli után járó állami támogatás (pl. járulék-átvállalás) idejének leteltével a munkavállaló „felmond”, azaz munkaadója „papíron felmondatja”, majd üzletében feketén dolgoztatva pihenteti, egészen addig, amíg újra fel nem veheti rá az állami támogatást, amikor is újra alkalmazni kezdi.

Hírdetés

Természetesen az ilyesfajta bevételkieséseket az állam nem tudja, s nem is akarja támogatni.

A termékekkel történő csalást, ami már nem a szürke, hanem a feketegazdaságot érintő, a fogyasztó megtévesztésére irányuló bűntett, nem is említem. Legfőképp azért nem, mert saját tapasztalatom szerint a régebben gyakorinak számító csalások (Jägermeister helyett Vadász, Finnlandia vodka helyett mentasziruppal kevert kommersz vodka, etc.) mára szinte teljesen eltűntek. A vendéglősök az esetek többségében pontosan azt adják, amit a vendég rendel.

De ha már italkészlet: felmerülhet a körbetartozás esete is, amikor a vállalkozó a raktárkészletét hitelben kapja a nagykereskedőtől, s arra egy idő után – az értékesítés elmaradása esetén – kötbért fizet. Ezt a helyzetet is nehezen lehet megoldani állami segítséggel, itt ugyanis két vállalkozó között megkötetett érvényes szerződés van.

***

Amiért a vendéglátósok ódzkodhatnak még a az illegális nyitástól, az a politikai távolságtartás lehet. Minden alkalommal tapasztalhatjuk ugyanis, hogy a parlamenti küszöböt megugrani kívánó mikropártok, valamint az egységes ellenzék víziójával megfertőzött korifeusok rendre rátelepednek minden civil kezdeményezésre, minden utcai megmozdulásra, minden konszenzuskeresésre.

Ők általában a Fidesz-KDNP kormányzó pártszövetséget okolják azért, hogy a vendéglősök tönkre mennek, dacára annak, hogy kevés kivételtől eltekintve a világon mindenütt ugyanez a helyzet.

Ezek az ellenzéki szélsőbalos vagy szélsőjobbos bajkeverő politikusok, akik politikai haszonszerzés céljából a nyílt törvényszegésre buzdítják a vendéglősöket, szívesen példálóznak most az olasz nyitással, ami valóságos kapcsolati sokkot okozott a mediterrán országban. Előre borítékolhatóan ennek meglesz a súlyos ára. Ahogyan Európa a Milánói Divathétre érkező kínai milliomosoknak, valamint az őket fogadó, „ölelj meg egy kínait” flashmobokat szervező helyieknek köszönheti a járvány berobbanását, úgy jó esély van arra, hogy az eddig hellyel-közzel távoltartott brit variánst rászabadítják a kontinens lakóira.

***

Mára minden bonyolultabbá vált, mint annak előtte. Hogy csak egy példát mondjak, a kórházak leterheltsége miatt egy bármilyen típusú, egyszerű orvosi vizsgálatra is sokszor heteket kell várni. A jelenéti oktatás – kevés kivételtől eltekintve – teljesen megszűnt, ami plusz terheket ró a kisgyermekeiket nevelő (pláne, ha egyedül nevelő) szülőkre, lévén, hogy 12 éven aluli gyermeket felnőtt felügyelet nélkül hagyni nem lehet. Ők részben vagy egészben szintén kiesnek a munkából.

Értem és érzem, hogy mekkora bajban vannak a vendéglősök, étteremtulajdonosok. Ám ez a baj nem egyedül az övék. S a bajra nem megoldás, hogy másokat veszélyeztetve tetézzük azt.

2021-ben hatalmas összegű, több mint 15 ezermilliárd forintos uniós támogatási csomag érkezik minden szektorba, így a vendéglátóiparba is. Ezzel, valamint a nyitás utáni étteremlátogatásokkal, ha teljesen kompenzálni nem is, de enyhíteni nagyon is tudjuk majd az óriási bevételkiesést.

***Addig is muszáj magunkra erőltetnünk még egy kistürelmet. A szakértők szerint jó esély van a tavaszi nyitásra.De csak akkor, ha most odafigyelünk.() VBT ()Kiemelt kép: Craig F. Walker/The Boston Globe via Getty Images

The post A mai „tömeges nyitásról” appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »