A Magyarság Háza Galériájának megnyitója a kossuthdíjasok című kiállítással

A Magyarság Háza Galériájának megnyitója a kossuthdíjasok című kiállítással

Felvidéki szempontból is jelentős eseményre kerül sor június 13-án, 18:00 órakor Budapesten, ahol átadják a Magyarság Háza Galériát és egyben megnyitják a kossuthdíjasok  című első kiállítást is.

A Magyarság Háza Galériát a nagyközönség számára átadja és a kossuthdíjasok című fotókiállítást megnyitja: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

A megnyitón közreműködik: Korpás Éva (ének, Felvidék), Madarász András (gitár, koboz, Felvidék), valamint Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, rendező, énekes (Felvidék), Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színművész (Felvidék), Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, zenész (Felvidék), Vári Fábián László Kossuth-díjas író, költő, műfordító, néprajzkutató (Kárpátalja).

A portrékat Oriskó Norbert (Felvidék), valamint Tordai Ede (Erdély) és Bíró István (Erdély)  készítette.

Hírdetés

A Magyarság Háza Galéria kossuthdíjasok című nyitókiállítására készült katalógus borítószövegében Csibi Krisztina gondolatai olvashatók:

Ismét mérföldkőhöz érkezett a minden magyar összetartozását jelképező intézmény, a 2011-ben létrehozott Magyarság Háza. Galériát nyitottunk Budapest belvárosában, nagyjából félúton a Szent István-bazilika és a Magyar Tudományos Akadémia között, néhány száz méterre a Parlamenttől.

A hit, a tudomány és a hazaszeretet impozáns, történelmi aurájú épületeinek szomszédságában egy újabb kis kuckó a szépségnek, a művészetnek – no és persze a közönségnek. Azoknak, akiknek éppúgy szívügyük a határainkon belül és a külhonban élő magyar közösségek egymás közötti kapcsolatainak bővítése és erősítése, az egymás iránti felelősségérzet elmélyítése, a magyarság értékmegőrző képességének segítése – mint nekünk. És azoknak is, érkezzenek a világ bármely részéből, beszéljenek bármilyen nyelven, akik szimplán »csak« azért térnek majd be hozzánk, mert úgy gondolják, kulturális éhségüket és szomjukat jó eséllyel csillapíthatják nálunk. Meggyőződésem, hogy az igényes és egyedi tartalmak kedvelői, a 21. század időnként zavarba ejtően sokszínű megnyilvánulásaira kíváncsiak megtalálják a számításukat itt. Ugyanakkor nem feledkezünk meg a hagyományos, már jól bevált és sokszor bizonyított, évszázadok, vagy akár évezredek során kikristályosodott értékek híveiről sem. Programkínálatunkban – természetesen – ezen a helyen is meghatározó szerepe lesz a határon túli magyar alkotóknak, bizonyítva nemzetünk sokszínűségét, tehetségét, kitartását. Reményeink szerint már bemutatkozó tárlatunk felkelti sokak érdeklődését.

A kossuthdíjasok címet viselő kiállítás tizennégy Kárpát-medencei magyar írót, költőt, zenészt, színészt mutat be, akik kiérdemelték Magyarország legrangosabb művészeti kitüntetését, a Kossuth-díjat. Tizennégy arc, sok száz vers, novella, regény, epizód és főszerep, koncert, megszámlálhatatlan ránc és redő, összesen – eddig – több mint egy ezredévnyi életút.

Jöjjenek és lássanak. Szeretettel vár mindenkit a Magyarság Háza Galéria 2023. június 13-ától a főváros ötödik kerületében, a Nádor utcában. Az ars poetica változatlan: Tradíció és modernitás.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »