A magyar származású holokauszttúlélőt, Bruck Edith írónőt fogadta a pápa

A magyar származású holokauszttúlélőt, Bruck Edith írónőt fogadta a pápa

Ma reggel, a holokauszt áldozatainak emléknapján Ferenc pápa a Szent Márta-házban mintegy egy órás, hosszú és szeretetteljes beszélgetést folytatott Edith Bruck asszonnyal, közel egy évvel azután, hogy római otthonában felkereste az írónőt – adta hírül január 27-én este a Szentszék sajtószolgálata.

Mindketten kiemelten hangsúlyozták, hogy felbecsülhetetlen értéke van annak, hogy átadjuk a legfiatalabbaknak a múlt emlékét, annak legfájdalmasabb szempontjaival együtt is, hogy ne ismétlődjenek meg ugyanazok a tragédiák – jegyzi meg a rövid közlemény.

A 89 éves Bruck Edith Tiszakarádon született zsidó családban, az egész családját elhurcolták a zsidóüldözés idején. Hosszú ideje él Olaszországban. Egy évvel ezelőtt, a holokauszt nemzetközi emléknapján a L’Osservatore Romano vatikáni napilap közölt vele interjút. Ferenc pápát olyannyira megrendítette akkori tanúságtétele, hogy február 20-án felkereste az írónőt római házában.

Hírdetés

A Szentatya akkor ezekkel a szavakkal fordult az írónőhöz: „Azért jöttem el ide Önhöz, hogy megköszönjem tanúságtételét, kifejezzem tiszteletemet a nemzetiszocialista őrület miatt vértanúvá lett nép iránt, és őszintén megismételjem szívből jövő szavaimat, melyeket a Jad Vasemben mondtam el, és melyeket elmondok minden olyan embernek, aki Önhöz hasonlóan sokat szenvedett: »Bocsáss meg, Uram, az egész emberiség nevében kérem!«”

Bruck Edith-tel tavaly, a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából  interjút készítettünk, ezt ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(asz, tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »