A magyar rendszerkritikus baloldal baja

A magyar rendszerkritikus baloldal baja

Persze semmi új ebben, de nyíltan kimondva, ráadásul az érintettek szájából, azért mindenképpen meglepő.

S most nem a praktikus szempontokról van szó, mint máskor, hanem az eszmeiségről.

A Partizán David Graeber sorozata utolsó részében kimondják. David Graeber egy amerikai szélsőbalos filozófus volt, aki elsősorban a közgazdaság atropológiai kapcsolatáról írt könyvével lett ismert. Legsajátosabb állítása: ellentétben minden fősodrú közgazdaságtan – ideértve a marxistát is! – alapvetésével szemben, nem a pénz okozta a hitelt, hanem fordítva, sőt a hitel megelőzte még a cserekereskedelmet is. Most nem írnám le részletesen, tessék elolvasni a könyvét, de akár a Partizán róla szóló sorozatából is meg lehet ezt tudni nagy vonalakban.

Szóval azt mondják a partizánosok: nagyon nehéz a harc, mert egyrészt a magyar baloldal nem rendszerkritikus, másrészt a rendszerkritika Magyarországon a szélsőjobb tulajdona. Azon okoskodnak, kicsit most átfogalmazom: nem lehet a témáról beszélni, mert a Fidesz lefoglalta magának az egyes vonatkozó szavakat és mondatokat, így képtelenség rendszerkritikus alapon ellenzéket építeni, mivel erről az elenzéki közvélemény azonnal azt fogja mondani, hogy “ez fideszes narratíva”.

Hírdetés

Az aktivisták reménye: valahogy azt kellene tudatosítani, hogy a Fidesznek igaza van, de a Fidesz éppenhogy nem cselekszik úgy, ahogy beszél. Szóval a Fidesz nem rendszerkritikus, hanem liberális, teljes lelkes része a nyugati fősodornak, csak ezt rendszerkritikus szöveggel leplezi a nép előtt.

Előre szólok: ehhez képest a csillagközi utazás könnyű feladat.

Egyébként persze marhaság amit mondanak, de ez most nem témám.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »