A magyar oktatásba fektet a kínai Wailian

A magyar oktatásba fektet a kínai Wailian

Új ingatlanfejlesztésekben, többek között lakás- és hotelépítésekben is gondolkodunk Magyarországon, Európa-szerte vannak hasonló projektjeink – mondta a Világgazdaságnak Linda Mei He, a kínai Wailian csoport elnök-vezérigazgatója.

Mekkora a cégcsoport, amelyet vezet? Melyek a legnagyobb beruházások?

Vállalatunk jelenleg a legnagyobb projektjeit az Egyesült Államokban hajtja végre, ezek közül is kiemelkedik a New York-i Hudson Yard, ahol az egykori vasútállomás helyén bevásárlóközpontot hozunk létre, ezzel pedig munkahelyeket teremtünk. A projekt teljes értéke 25 milliárd amerikai dollár, amelyben több szálon is részt veszünk, a finanszírozás folyósítását például már megkezdtük.

Európában is vannak tevékenységeink, a budapesti irodánk mellett például Spanyolországban, Svájcban és Görögországban is jelen vagyunk, ezekben az országokban főleg ingatlannal és oktatással foglalkozunk.

Milyen típusú ingatlanfejlesztéseik vannak Európában?

Portugáliában főként tengerparti lakóingatlanok fejlesztésével foglalkozunk, és Görögországban is a lakásépítés a fő tevékenységünk. Athénban egy új Chinatown kiépítése folyik, a görög kormánnyal együtt jelentős szerepet vállalunk a projektben. Svájcban és Máltán a helyi ingatlanforgalmazókkal működünk együtt, ezek a projektek elsősorban a turizmusra és a munkahelyteremtésre vonatkoznak, hiszen ezekben az országokban jelentős az idegenforgalom, a beruházások ezt az iparágat fejlesztik. Nem szabad annak a jelentőségét sem elfelejteni, hogy a fejlesztések során megismerhetjük a helyi kultúrát, és ez segítheti további projektek indítását.

Hírdetés

Milyen magyarországi terveket szőttek? Hogyan kapcsolódnak ezek az új selyemút kiépítéséhez?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az East China Normal University közösen indított budapesti képzése a kezdet. A felsőfokú intézmény székhelye a Sofia Palace, amelyet 4,5 millió euróért vásárolt meg és újított fel a cégünk. Ez egyébként a két állam vezetői által aláírt megállapodási csomag részét képező vállalás volt. Emellett előkészületi fázisban van egy oktatási célú zenés tévéműsorunk is.

Nemzetközi iskolákat hoznánk létre, amelyek a magas szintű magyar zenei képzésen alapulnak, ezt a két területet házasítanánk, így egyedi arculatú képzést indíthatunk. A következő projektünkkel majd a nyelvtanításra, az életmódra koncentrálunk. Összességében ezek az oktatási beruházásaink várhatók a következő időszakban. Az ingatlan kérdésére rátérve: ebben is gondolkodunk, elvégre azt látom, Magyarországon bőven van termálvíz. Bár a turizmusfejlesztés fontos az országnak, nincs még elegendő szálloda, ezen a területen tehát van lehetőség. Még csak ismerkedem a magyar vállalkozói körökkel és a lehetőségekkel, de a jövőben szeretnénk majd közös projektet indítani.

Kelet-Közép-Európában mennyire fontos szereplő hazánk a Wailian vállalatnak, illetve Kínának?

Magyarország fontos, már csak azért is, mert Kína és Magyarország baráti országok, a kapcsolatok erős alapokon nyugszanak. Az ELTE-t muszáj megemlíteni ebből a szempontból, mivel az itteni, Kínával kapcsolatos oktatás igen magas szintű, sok szakembert és kutatót képeznek ki, ezzel pedig hozzájárulnak a jó kapcsolathoz.

A teljes interjú a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »