A magyar és a szlovákiai nők végzik a legkevesebb házimunkát az EU-ban. De a férfiak is lusták

A magyar és a szlovákiai nők végzik a legkevesebb házimunkát az EU-ban. De a férfiak is lusták

A magyar nők és férfiak a leglustábbak a házimunka végzése terén az EU-ban – derült ki egy friss kutatásból.

Míg az Európai Unióban átlagosan a nők 79 százaléka főz és/vagy végez valamilyen házimunkát napi szinten, addig Magyarországon ez az arány csak 56 százalék. Ezzel az eredménnyel a 27 uniós ország közül Magyarország az utolsó. Szlovákiában sem rózsásabb sajnos a helyzet, mely a nők tekintetében Magyarország előtt az utolsó előtti helyen végzett.

A férfiaknál az uniós átlag 34 százalék – ez Magyarországon 14 százalék. A magyar férfiaknál csak a bolgárok és horvátok lustábbak – igaz, csak egészen kicsivel. Rögtön utánuk következnek a Szlovákiában, Csehországban és Görögországban élő férfiak.

A svédeknél a legnagyobb az egyenlőség, a görögöknél a legkisebb

A nők és férfiak között a legkisebb különbség Svédországban van, ott ugyanis míg a nők 74, addig a férfiak 56 százaléka főz és/vagy végez valamilyen házimunkát napi szinten. Ezzel szemben Görögországban a “házimunka” oroszlánrészét egyértelműen a nők végzik, olyannyira, hogy a görög férfiak mindössze 16 százaléka végez napi szinten házimunkát szemben a nők bődületes, 85 százalékos részarányával.

Hírdetés

A legtöbbet takarító nők eközben a dánok (82%), a spanyolok (84%), a franciák (80%) és a németek (72%) állnak.

A felmérésnek van egy olyan olvasata is, hogy a lista végén végzett országokban a nők is sokkal többet dolgozhatnak, akiknek így nem jut idő házimunkára.

Egy hasonló felmérésben azt is meg kellene nézni, hogy az első helyeken végzett országokban a nők hány százaléka dolgozik, vagy háztartásbeli. Azaz jó volna tudni azt is, mennyi órát dolgoznak hetetne a dán, francia, vagy éppen német nők.

Könnyen lehet ugyanis, hogy az ismerten gazdag dán vagy német eredmény egyik magyarázata, hogy ezekben a háztartásokban gyakrabban fordul elő, hogy csak a férj dolgozik, a nő pedig vezeti a háztartást.

euronews/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »