A magyar, a lengyel, a bolgár, a felvidéki és a román kormányfő írt levelet

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök; a varsói kormányfői hivatal honlapján pénteken közzétett dokumentumban Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében.

Hírdetés

A Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciuca román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök által jegyzett levélben újabb – a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő – uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására.
   
A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport.
   
A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.
   
A levél kapcsán Morawiecki a Facebook közösségi honlapján megírta: az EU-n belüli „közös érdekekért folytatott küzdelemhez következetességre, koordinációra és jóakaratra van szükség”. Hozzátette: „lehetnek köztük különbségek, de a belső – nemzeti és uniós szintű – agrárpiac védelmének kérdésében Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Magyarország és Románia összefogott”.
   
Ukrajnát támogatni kell, de „ezt bölcsen kell tenni”, és előtérbe kell helyezni a nemzeti érdeket – húzta alá Morawiecki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »