A magas pulzus okai

A magas pulzus okai

Ha szívverésünk hirtelen felgyorsul, az minden bizonnyal nem a véletlen műve. Mutatjuk a pulzuskiugrások 6 leggyakoribb okát.

Ijesztő lehet, ha a szívverésünk hirtelen felgyorsul. Ennek hátterében általában az oxigénszükséglet növekedése áll. De az alkalmi pulzuskiugrásokat sem szabad félvállról venni – figyelmeztet Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa. A szakember segítségével a leggyakoribb okokat is bemutatjuk – írja a Házipatika.com.

Ha intenzívebben mozgunk, a szívnek gyorsabban kell pumpálnia a vért, hogy oxigénhez és tápanyaghoz jussanak a sejtek. Minél intenzívebb a mozgás, annál inkább emelkedik a pulzus. Ugyanakkor nemcsak a valódi sporttevékenység emelheti meg ezt. Egy szívelégtelenséggel élő betegnek például már egy emeletnyi lépcsőzés is intenzív mozgásnak számíthat.

Felgyorsíthatja a pulzust a túl sok cukor és szénhidrát fogyasztása is. Még az olyan ártalmatlannak tűnő ételek is okozhatnak szívdobogást, mint a kukoricapehely vagy a vajas pattogatott kukorica. A finomított szénhidrát által beindított inzulinválasz ugyanis a kiválasztó szervek és a belső elválasztású mirigyek harmonikus működését is összezavarja. Ennek következtében megemelkedik az adrenalinszint, ami tovább emeli a pulzust.

Az alkohol mindenképpen hat a szívre. Már magas cukortartalma is elég ahhoz, hogy felpörgesse a szívműködést. Német kutatók szerint ráadásul a véralkoholszint emelkedésével együtt a szívritmuszavar kockázata is nő. A kutatást EKG-val és alkoholszondával végezték a müncheni Oktoberfest látogatóinak bevonásával.

Hírdetés

Nem véletlenül szokták javasolni egy rossz vagy felkavaró hír átadásánál, hogy üljön le az érintett. Egy hirtelen ijedtséget vagy lelkesedést kiváltó esemény hatására ugyanis beindul a gyors stresszreakció. Emiatt rövid idő alatt jelentősen megemelkedik a pulzus, ami akár rosszullétet is okozhat.

A pulzus emelkedését okozhatják bizonyos gyógyszerek is. Többek között a diétás tabletták, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő szerek és asztmás inhalátorok használatakor tapasztalhatjuk ezt. De egyes drogok, például az ecstasy és a kokain is rövid idő alatt felgyorsíthatják a szívverést.

A fentieken kívül a hormonszintek változásai is megemelhetik átmenetileg a pulzust, így többek között a terhesség vagy a menopauza során is tapasztalhatunk szapora szívverést.

A szakember azt tanácsolja, hogy ha a pulzus kiugrását egynél többször tapasztaljuk, és nem tudjuk egyértelmű okhoz kötni a jelenséget, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ilyenkor ugyanis ki kell zárni annak lehetőségét, hogy egy betegség okozza a tünetet. A szívverés felgyorsulása mögött állhat például vashiányos vérszegénység, pajzsmirigyzavar, szívbetegség, komoly vérzés vagy valamely szerv rendellenessége is.

Ha bebizonyosodik, hogy valamilyen betegség miatt gyorsul fel a szívverésünk, akkor nemcsak a pulzuscsökkentésre, hanem a probléma kezelésére is külön figyelmet kell fordítani. Pulzust szabályozó szert viszont kizárólag orvos ajánlására kezdjünk el szedni!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »