A Lükurgosz-kupa: Egy bámulatos műtárgy, amely fényt derít a történelem előtt nanotechnológiára

Annak ellenére, hogy a nanotechnológia egy új és elég modern koncepció, ami az ultravékony pontossághoz és az ultrakicsi méretekhez kapcsolódik, a „nano” fogalom régi és a görög „nanos” szóból ered, amely „törpét” jelent.

 

Image credit: British Museum

Ez a rendkívüli Lükurgosz-kupa az egyetlen fennmaradt példája a dichroic üvegnek, amely megváltoztatja a színét, ha fénybe tartjuk. Amikor a fény áthatol a kupa testén, akkor az a homályos zöldből ragyogó, áttetsző pirossá változik. Az üveg apró arany- és ezüst kolloidot tartalmaz, melyek ilyesfajta szokatlan optikai tulajdonságokat kölcsönöznek neki.

 

A fémes nanorészecskékről szóló ismereteket már az ősi időktől fogva alkalmazták, különösen az ókori üvegeken és kerámiatárgyakon látható, szokatlan színek vonatkozásában, Úgy gondolják, hogy a fémes nanorészecskéket az egyiptomi és a mezopotámiai üvegkészítőktől kezdve használták, ami az i. e. 4-3 évezredig nyúlik vissza.

 

A fémes nanorészecskék leginkább figyelemre méltó példánya a Lükurgosz-kupa, ami egy 4. századi római üvegmunka, mely Lükurgosz király legendájának mitológiai jelenetét ábrázolja.

 

„…Az üvegkészítő technikák igen fejlettek voltak, s a kivitelezés remek. A Lükurgosz-kupán, mely jelenleg a British Múzeumban található, Constantinusnak a 324-ben Licinuson aratott trákiai győzelmét jelenítették meg Lükurgosz, Dionüszosz ellenségének halála által, akin a szőlőtőkék lesznek úrrá…” – írja Daniel L. Schodek, Paulo Ferreira, Michael F. Ashby a Nanoanyagok, nanotechnológiák és dizájn című könyvben.

 

A Lükurgosz-kupa. Image credit: British Museum

 

A Lükurgosz-kupa bizonyítja, hogy őseink messze megelőzték a korukat. Az 1600 éves római serlegen a British Múzeumban végzett vizsgálat feltárta, hogy a rómaiak járatosak voltak a nanotecghnológiában.

 

A kupán szereplő jelenet Lükurgosznak – i. e. 800 körül élt trák királynak – a mítoszából ábrázol egy epizódot.

 

A brutális természetű ember megtámadta Dionüszoszt és az ő Ambrózia nevű menádját (bacchánsnőjét). Ambrózia a Földanyához fordult, aki szőlőtőkévé változtatta őt. Ő pedig feltekeredett a királyra és fogságba ejtette.

 

A kupa azt a pillanatot mutatja, amikor Lükurgoszt csapdába ejtik a szőlő indái, míg Dionüszoszt, egy pán és egy szatír megkínozza őt ördögi viselkedéséért.

 

Úgy vélték, hogy ennek a mítosznak a témáját – Dionüszosznak Lükurgosz felett aratott győzelmét – választották ki arra, hogy egy korabeli politikai eseményre, Licinus császár (308-324) Constantine általi 324-es bukására tegyenek utalást.

 

 

A fémes nanorészecskék felhasználásának a leghíresebb példája egy római üvegmunka darabjára vonatkozik, nevezetesen Lükurgosz kupájára, amely a 4. századból való, s egy mitológiai jelenetet ábrázol Lükurgosz király legendájából.

 

A Lükurgosz-kupa színváltós tulajdonságokat mutat, ami az üveget különféle árnyalatúvá teszi a fényforrástól függően. A színek váltakozása már régóta egy tudományos rejtély.

 

Az 1990-es években a kutatók apró arany- és ezüst részecskéket vettek észre a kupa üvegében, majd világossá vált, hogy a fény fontos szerepet játszott, amikor a rómaiak megalkották a serleget.

Amikor fénnyel ütköznek a fémes pöttyökhöz tartozó elektronok, akkor úgy kezdenek el rezegni, hogy a kupa a megfigyelő helyzetétől függően változtatja a színét.

 

A kutatók megkísérelték a műtárgyban használt egyedülálló technológiát létrehozni, majd orvosi területen kívánták alkalmazni, de nem tudták az eredeti műtárgyat használni, ezért egy róla készült másolatot vetettek be, ami lehetővé tette számukra az elgondolások követését. A replika egy színváltós kupa lett sokkal kisebb méretben azáltal, hogy több milliárd mikroszkopikus üregeket nyomtak egy műanyag táblába ugyanazokkal a nanorészecskékkel.

 

Hírdetés

A British Múzeum szerint ez az egyetlen teljes „dichroic” pohár. Amikor a fény áthatol a kupa testén, akkor az a homályos zöldből ragyogó, áttetsző pirossá változik. Az üveg apró arany- és ezüst kolloidot tartalmaz, melyek ilyesfajta szokatlan optikai tulajdonságokat kölcsönöznek neki.

 

A Lükurgosz-kupa, színvariációk. Image credit: British Museum

 

A kupa ugyanakkor csak figurális példája a „cage-cup”-ként (hálószerű serlegként) ismert edénytípusnak. A kupa úgy készül, hogy egy vastag üvegtáblát öntenek vagy fújnak.

Ezt utána kivágják, és addig köszörülik (csiszolják), amíg az alakok domborművekké nem lesznek. Az alakok részei majdnem szabadon állnak és csak „hidak” kapcsolják őket az edényfelszínéhez.

 

A „Historia Augusta” szerint, ami a római császárok életrajzainak egy késő-római gyűjteménye, latinul íródott és keletkezése a 3. vagy a 4. század elejére tehető, egy feljegyzés szerint kettő dichroic poharat kézbesítettek Hadrianus ajándéka gyanánt Servianus-nak, a sógorának.

 

Lehetséges, hogy ezek közül lehetett egy a Lükurgosz-kupa. Vopiscus részletesen beszámol néhány dichroic pohárról a „Historia Augusta”-ban szereplő „Firmus, Saturninus, Procolus és Bonosus élete című művében.

Egy feltehetően Hadrianus által a sógorához, Servianus-hoz intézett levelezésre hivatkozik:

 

„Néhány olyan poharat ajándékozok nektek, különösen neked és a nővérednek, melyek változtatják a színüket, egy templom papjától kaptam. Szeretném, ha azokat ünnepnapok alkalmával használnátok.”

 

A Lükurgosz-kupa egy csodálatos műkincs, ami készítőjének igen fejlett szaktudását bizonyítja.

E rendkívüli munka eredménye az a magas szobrászat, ami a pohár felszínéhez vékony kapcsolódásokkal kötődik. A Lükurgosz-kupán ezek a kapcsolódások a szőlőtőkék más figurális alkotóelemmel együtt.

 

Vajon az ókori rómaiak járatosak voltak a nanotechnológiában? Ez egy alkímiai titok? Ha nem, akkor honnét származik ez a tudás és technikai szakértelem? Néhányan úgy vélik, hogy ez a rendkívüli tárgy sokkal idősebb, mint az ókori Görögország vagy Róma.

Ha pedig az ókori görög vagy római mesterek találták fel ezt a nanotechnológiát, akkor szaktudásuknak miért nincs több mintája?

 

The Lycurgus Cup: Fascinating Artifact That Reveals Prehistoric Knowledge Of Nanotechnology

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: https://www.ancient-code.com/ancient-egyptian-astronomers-discovered-an-eclipsing-binary-star-3000-years-before-modern-astronomers/

 

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post A Lükurgosz-kupa: Egy bámulatos műtárgy, amely fényt derít a történelem előtt nanotechnológiára appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »