A Lindbergh-bébi elrablása – és halála

A Lindbergh-bébi elrablása – és halála

Annak idején az egész világ Linberghről beszélt, azaz a Linbergh-bébiről. Charles Lindbergh (1902-1974) amerikai pilóta, író, feltaláló, felfedező és környezetvédelmi aktivista. De nem ez, ezek voltak, amitől hősünk híressé lett.

Annak idején az egész világ Linberghről beszélt, azaz a Linbergh-bébiről. Charles Lindbergh (1902-1974) amerikai pilóta, író, feltaláló, felfedező és környezetvédelmi aktivista. De nem ez, ezek voltak, amitől hősünk híressé lett.

Mégcsak nem is attól vált ismertté, hogy 25 évesen elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, másodpilóta vagy navigátor segítsége nélkül. 1927. május 20-án New Yorkból Spirit of Saint Louis nevű, Ryan NYP típusú repülőgépével 33 és fél óra alatt átrepülte az Atlanti-óceánt. 5810 kilométer megtétele után május 21-én szállt le a párizsi Le Bourget repülőtérre. De ezt megtette, s akkor Amerika egyik (talán nem is csak az egyik…) leghíresebb embere lett. Ez a húszas években nagyobb dolog volt, mint Gagarin világelső űrrepülése! Ám ez még nem minden. Két évvel később, 1929-ben feleségül vett egy milliomosnő, Anne Morrow-t, és hamarosan kisfiuk született, Charles Lindbergh Jr.

Hírdetés

Egy nyálkás, esős napon, 1932-ben a baba nyomtalanul eltűnt, miközben a szülők a földszinten olvasgattak… Hatalmas erőkkel indult meg a nyomozás utána, még a börtönben senyvedő Al Capone – szabadulásáért cserébe – is felajánlotta a segítségét. A híres édesapa a gyerek eltűnése után vett észre a fűtőtesten egy levelet, melyben valaki – rossz helyesírással – ötvenezer dollárt követelt a gyerek életéért. Lindbergh azonnal értesítette a rendőrséget. A kétségbeesett szülők ész nélkül fizettek (a később érkezett levelekben a gyerekrabló hetvenezer dollárra emelte a váltságdíjat). Hiába: május 10-én egy teherautó sofőrje árokban rábukkant a kisgyerek holttestére. A rendőrség nemsokára letartóztatott egy Bruno Richard Hauptmann nevű német származású ácsot. A férfi házában számtalan bizonyíték lapult, a nyomozók megtalálták például a váltságdíjból származó pénz egy részét, a hangját pedig Condon és Lindbergh is felismerni vélte. Az esküdtek Hauptmannt néhány óra leforgása alatt bűnösnek találták, a bíróság pedig halálra ítélte. Még a First Lady, Eleanor Roosevelt is kifejezte aggodalmát az ítélet jogosságával kapcsolatban, mégsem volt menekülés.

A férfi kivégzését többször elhalasztották: egyszer meg is borotválták, mégsem vitték el a vesztőhelyre. 1936. április 3-án teljesült be a sorsa, még a villamosszékben töltött utolsó perceiben is ártatlanságát hangoztatta. A Lindbergh-bébi sorsáról számos legenda kering. Egyesek szerint a baba véletlen baleset áldozata lett, s maga Lindbergh szervezte meg az állítólagos rablást, hogy a baleset ténye rejtve maradjon. Az “évszázad bűnténye” végül a krimiirodalmat és a filmművészetet gazdagította.

Mészáros Sándor Sunyó – Hunhír.info

(Archív)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »