A liberálisok Tiso betiltásával Esterházyt is kihúzták volna – Gyimesi ellenállt (videóval)

A liberálisok Tiso betiltásával Esterházyt is kihúzták volna – Gyimesi ellenállt (videóval)

Miközben egyesek platformokról, azok egymáshoz való viszonyáról, a párt megnevezéséről vitáznak, a parlamentben már javában zajlik a választási kampány. Mert nem lehet másnak nevezni azt a látszólagos naivitást, amivel a liberálisok egyik képviselője, Tomáš Valášek próbálkozott.

Nevezetesen, hogy tiltsák be a Jozef Tiso nevével fémjelzett utcanév használatát, mivel ezzel rehabilitálják a második világháború alatti fasiszta szlovák állam akkori államfőjét.  Szlovákiában ugyanis Zsolnától nem messze egy kis községben van ilyen utcanév. A gond mint általában mindig, most is a részletekben lakozik.

Jozef Tiso fasiszta volt, Hitler egykori csicskása, aki emberi életek ezreiért volt felelős. Hogy nem érdemel utcanevet, nem képezheti vita tárgyát. A probléma abból adódik, hogy a Jozef Tiso utca, mint köztéri megnevezés betiltását olyan körmönfont módon terjesztette be a Progresszív Szlovákiához tartozó független képviselő Tomáš Valášek, ami adott esetben mártírpolitikusunk, Esterházy János nevét viselő köztéri területeket megnevezését is lehetetlenné tenné.

Valášek törvénymódosításában ugyanis az szerepel, hogy nem nevezhető el utca vagy köztéri terület olyan politikusról, aki az 1939 – 1945 közötti szlovák állam fasiszta, náci, vagy kommunista ideológiáját hirdette. A tiltás alól kivételt képeznek azon személyek, akik aktívan szembeszálltak a rendszerrel.

Amennyiben olyan személy neve merülne fel, akivel kapcsolatban nem egyértelmű a státusza (a szlovákok részéről Esterházy garantáltan bele esne ebbe a halmazba), akkor a Nemzeti Emlékezet Intézetéhez kell fordulni, mely 90 napon belül átvilágítja és indoklást küld az adott személyről.

Hírdetés

Hogy mit gondolnak a szlovákok Esterházyról, annak illusztrálására a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének nyilatkozatát hívjuk segítségül, melyben leírnak mindent, csak jó szót nem Esterházyval kapcsolatban.

Erre próbálta meg felhívni a figyelmet parlamenti felszólalásában Gyimesi György is.

Az OLaNO magyar parlamenti képviselője elmondta, hogy a Tiso utcanév probléma, és nem volna szabad, hogy ilyen megnevezés legyen az országban. Ugyanakkor nehezményezte, hogy a liberális, progresszív erők atombombával mennek verebet lőni, és Tiso miatt adott esetben akár az Esterházy János utcanevet is betiltanánk, miközben Esterházy egyedüliként a zsidók deportálása ellen szavazott. Gyimesi szerint ez az előterjesztő részéről arról tanúskodik, hogy nem tiszteli Szlovákia történelmi mútját, mi több, ki is törölné azt.

Valášek tervezete végül nem kapott többséget, így nem lett elfogadva.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »