A Lélek zsengéje: milyen lesz a termés? – Elmélkedéssorozat a teremtés hetében (5.)

A teremtés hetét 2024-ben Magyarországon szeptember 29. és október 6. között ünnepeljük. Az idei téma: A remény zsengéi. Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport elmélkedéseit adjuk közre.

„De nemcsak ez a világ, hanem még azok is, akik a Lélek zsengéjét kapták:
mi magunk is sóhajtozunk magunkban,
várva a fiúságra, testünk megváltására.” (Róm 8,23)

A zsenge az első termést jelenti. A mezőgazdaságban különös jelentőségű az első gyümölcs vizsgálata, amelyből következtethetünk a termésre. A növényen érő első gyümölcsök megfigyelése kiterjed a méretükre, színükre, sűrűségükre és eloszlásukra. Ezek az adatok fontos információkkal szolgálhatnak a termés egészségi állapotáról és olyan potenciális problémákról, mint például tápanyaghiány vagy kártevők jelenléte. Az első érő gyümölcsök mintavételével és elemzésével pontosabb képet kaphatunk arról, milyen lesz a későbbi termés. A minták laboratóriumi elemzése segíthet a tápanyagok szintjének, cukortartalomnak, savtartalomnak és egyéb kémiai összetevőknek a meghatározásában.

A borászatban a szőlő első termésének vizsgálata rendkívül fontos. A szőlő érettsége, cukortartalma, savak és más összetevők meghatározzák a kész bor minőségét. A korai gyümölcsök elemzése segíthet a szüret optimális időpontjának megállapításában, ami létfontosságú a kívánt borstílus eléréséhez. Az olajbogyó esetében az első termés minősége közvetlenül befolyásolja az olívaolaj minőségét. A korai gyümölcsök zsírtartalma, savassága és egyéb paraméterei meghatározóak lehetnek abban, hogy milyen típusú és minőségű olajat lehet belőlük kinyerni.

Vajon így van ez velünk is, amikor a világgal együtt sóhajtozunk várva a fiúságra?

Nincs pontos képünk arról, hogy milyen lesz majd az eljövendő új ég és új föld (vö. Jel 21), de a zsengeség belső hordozásában van valami megfoghatatlanul előremutató, valami sejtető. Mindig arra gondolunk, hogy szinte karnyújtásnyira van a világ vége, nyakunkon az apokalipszis. Pál pedig itt zsengéről beszél, ami még csak a kezdet, és összetételében előrevetíti az eljövőt. A Lélek zsengéje megmutatja bennünk, hogy a világ sóhajtozása mennyire hiábavaló.

Hírdetés

(Kodácsy Tamás)

Imádság

Mennyei Édesatyánk! Te Krisztuson keresztül elültetted bennünk a szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás gyümölcseinek magvát. Ezekből alig-alig csírázik bennünk valami, mert a zsengébe szökkenés gyakran elszárad, leszakad, elpusztul. Kérünk Téged, hogy add nekünk a Lélek életerős zsengéit, amelyeket hordozva reménységünk lehet ebben a világban. Add, hogy láthassuk ezen keresztül a gyümölcsös kertet, amelybe újra vársz minket, és amelyet készítettél számunkra! Ámen.

Fotó: Merényi Zita

Forrás: teremtesunnepe.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »