A legújabb adathalászási módszer a Gmail-fiókokat érinti

Manapság rengeteg veszély leselkedik az interneten szörfölve, zsarolóvírusoktól a netbank feltöréséig. Az egyik ilyen veszélyforrás, az adathalászat, amely már régóta a hackerek egyik kedvenc módszere. Az MTVA Médiaklikk műsorának stábja annak járt utána, hogy milyen veszélyek érhetik a felhasználókat.

Papp Péter, a kancellar.hu ügyvezetője elmondta: a módszer lassan 10 éves, ami arról szól, hogy a hackerek mindenféle információt szerezzenek meg az emberekről, amiket később fel lehet használni.

Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy felhasználóneveket, jelszavakat szereznek meg, egészen akár a bankszámlaszámig, vagy jelszavakig – tette hozzá. Ezt nagy tételben csinálják, hiszen ezer kiküldött e-mailből legalább egy fennakad és vásárol valamit.

A legújabb adathalászási módszer a Gmail-fiókokat érinti – hangzik el a figyelmeztetés a műsorban.

– Azt szokták mondani, hogy a tökéletes hazugság az, aminek van némi igazságtartalma. Az adathalászok úgy dolgoznak, hogy egy általunk ismert és használt oldalnak a képét lemásolják, és a felhasználó azt hiszi, hogy oda jelentkezik be – ismertette a megtévesztő oldalakkal kapcsolatos tudnivalókat Szűts Zoltán, a Zsigmond Király Egyetem médiakutatója, aki hozzátette: a webcím is nagyon hasonló lehet.

Adatok kincsesbányája az e-mail fiók

Egy-egy elektronikus postaládában rengeteg információ gyűlik össze. Egy átlagfelhasználó évekig ugyanazt a fiókot használja, ahová naponta akár több tucat levél is érkezhet, tele személyes adatokkal.

Hírdetés

– Nagyon sokunknak az élete már a digitális térben zajlik. Hogyha belegondolunk, akkor van, akinek már több mint egy évtizede azonos e-mail címe van, így valamennyire titkára, valamennyi információjára szert tehetnek azok, akik feltörik a fiókját – mondta Szűts Zoltán.

Szerinte ezenkívül pedig a teljes ismeretségi körét is feltérképezhetik és a nevében olyan e-maileket küldhetnek ki, amelyekkel további embereket csaphatnak be kihasználva az “online bizalmat”.

3 pontos biztonság

Az alapvető biztonsági intézkedéseket betartva jó eséllyel el lehet kerülnie egy átlagfelhasználónak, hogy online adatai rossz kezekbe kerüljenek. Papp Gyula a következőket javasolja:

1. Válasszunk jó jelszót és időnként változtassunk rajta!

2. Ne legyen ugyanaz a jelszó a különböző felhasználói oldalakon!

3. Legyünk mindig éberek, amikor belépünk, figyeljünk a gyanús jelekre!

Érdemes mindig ébernek lenni, bármilyen gyanús jelre azonnal jelszót változtatni.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »