A legtöbb NATO-tag kifogyott az Ukrajnának ígért fegyverekből

A legtöbb NATO-tag kifogyott az Ukrajnának ígért fegyverekből

2022. 11. 27.

A nyugati fegyverkészletek a számtalan Ukrajnába irányuló fegyverszállítás után erőltetetté váltak, ami egyre nehezebbé teszi, hogy a NATO hadseregei lépést tartsanak a politikusok ígéreteivel, hogy továbbra is támogatják Kijevet bármivel, amire szüksége van, amíg csak szükséges – jelentette szombaton a New York Times.

“A kisebb országok kimerítették a lehetőségeiket”, és egy NATO-tisztviselő szerint a szövetség 30 tagja közül legalább 20 “eléggé kimerült” – írta a lap.

Csak a “nagyobb szövetségesek”, köztük Franciaország, Németország, Olaszország és Hollandia rendelkeznek elegendő készlettel ahhoz, hogy folytassák vagy potenciálisan növeljék az Ukrajnába irányuló fegyverszállításaikat.

Oroszország ukrajnai katonai műveletének február végi kezdete óta az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei több milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtottak Kijevnek, közel 40 milliárd dollár értékben, ami mostanra Franciaország teljes éves védelmi költségvetésével összemérhető. Moszkva többször figyelmeztetett, hogy a fegyverszállítmányok csak meghosszabbítják a konfliktust, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfliktus kockázatát.

Miközben Ukrajna továbbra is több fegyvert kér, az EU készletei egyre fogynak, Németország szeptember elején már elérte készleteinek határát. Eközben Litvánia, amelynek nincs több adományozható fegyvere, sürgette a szövetségeseket, hogy adjanak Ukrajnának “mindent, amink van”.

Hírdetés

Joe Biden amerikai elnök ígérte, hogy nyitva tartják a fegyverkezési csatornát “ameddig csak szükséges”, de még az amerikai katonai készletek is megfogyatkoztak a Kijevbe irányuló ismételt szállítmányok után. Már márciusban, alig néhány héttel az ukrajnai konfliktus kirobbanása után, az amerikai védelmi minisztérium már a Kijevnek szállított több ezer vállról indítható rakéta pótlásán fáradozott. Augusztusra az USA 155 mm-es tüzérségi lőszer készletei “kényelmetlenül alacsonyak” voltak a Wall Street Journal szerint.

A Pentagon legutóbbi közlése részletezte a február óta jóváhagyott több mint 19 milliárd dolláros közvetlen katonai segélyt, amely több mint 46 000 páncéltörő rendszert, közel 200 tarackot, 38 nagy hatótávolságú, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert (HIMARS), valamint egyéb nehézfegyverek, járművek és lőszerek garmadáját tartalmazza – valamint több mint 920 000 darab 155 mm-es tüzérségi lőszert.

Az amerikai Center for Strategic and International Studies (CSIS) nevű agytröszt korábban rámutatott, hogy az amerikai hadsereg “nincs úgy felépítve, hogy egy hosszabb konfliktusban harcoljon vagy támogatást nyújtson”, míg a védelmi ipar “békeidős termelési rátára van méretezve”, és a képességek bővítése évekig tartana.

A NATO nagymértékben fektetett be Ukrajnába, a szövetség tagjai kiképzési és hírszerzési képességet is biztosítanak. E “példátlan támogatás” ellenére a katonai blokk főtitkára, Jens Stoltenberg többször is azt állította, hogy “a NATO nem részese a konfliktusnak”.

Moszkva másként látja a dolgokat. Több vezető tisztségviselő, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter, azzal vádolta a NATO-t, hogy “meghatalmazott útján” háborút folytat Oroszország ellen, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy jellemezte Oroszországot, hogy “az egész nyugati katonai gépezet” ellen harcol.

Orosz Hírek

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »