A légitársaságok az EU rendelkezése miatt majdnem üres járatokat is kénytelenek lesznek útnak indítani

A légitársaságok az EU rendelkezése miatt majdnem üres járatokat is kénytelenek lesznek útnak indítani

A légitársaságok ezen a télen sokszor még a szinte üres járatokat is útnak indítják, hogy eleget tegyenek az EU szabályozásának, amely előírja, hogy a repülőtéri időablakok legalább 50 százalékát kihasználják.

Ráadásul a tervek szerint az arány 80 százalékra akarják emelni a nyáron. A légitársaságok tiltakoznak, de egyelőre eleget tesznek a követelményeknek – és néhány utassal is útnak indítják gépeiket.

A német Lufthansa  33 ezer járatot törölt a téli szezonban az Omikron variáns miatt, miközben 18 ezer járatot mindenképp teljesíteni kell, hogy ne veszítse el a reptéri időablakhasználati jogokat. A belga Brussels Airlinesnak március végéig 3000 szinte üresen pangó járatot kell útnak bocsátania ugyanebből az okból.

Hírdetés

A kritikusok szerint az EU épp a klímaváltozás elleni harcot gyengíti az intézkedéssel. A légitársaságok szerint a világ többi részén szinte mindenhol találtak megoldást a járvány idején a klímamentesség gyakorlati beépítésére.

A légiközlekedés adja a globális széndioxid-kibocsátás 14 százalékát, ami a második legnagyobb a közúti közlekedés után. Ha ország lenne, akkor a világ 10. legnagyobb károsanyag-kibocsátója volna.

cnbc.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »