A legdrágább ország vagyunk Kelet-Európában

Szédítő magasságokba emelkednek az árak Szlovákiában, de ez messze nem az egyetlen problémánk. Bármerre nézünk, Kelet-Európában, mindenütt alacsonyabbak az árak.

Ausztrián kívül egyik szomszédunknál sincs ilyen drágaság az alapvető élelmiszerek, a lakhatás vagy a ruházat és a lábbelik árának tekintetében, derül ki az Eurostat által nemrégiben közzétett adatokból, amelyek az Európai Unió 2021-es árszintjére vonatkoznak.

Legalább valamiben elsők vagyunk, mondhatnánk, bár ez egyáltalán nem dicsőség. Egyértelműen mi vagyunk a legdrágább ország Kelet-Európában.

Az Eurostat adatai egy felmérésen alapulnak, amely több mint 2000 fogyasztási cikket és szolgáltatást vett górcső alá. A közzétett statisztikák nem tartalmaznak árakra vonatkozó adatokat, az ún. árszintekkel foglalkoznak. Az uniós átlag árszint 100, és a tagállamok pontszáma ettől magasabb, ezzel egyenlő vagy alacsonyabb. A szlovákiai érték 90.

Szlovákia végre eléri a svájci szintet – de egyelőre csak az árak szempontjából.

A vásárlóerő-paritás szempontjából viszont, hogy mennyit tudunk a bérből és a nyugdíjból vásárolni, az alsó szinteken vagyunk” – reagált Martin Halás, a Szociális és Gazdasági Kockázatkutató Intézet munkatársa.

Évek óta így megy

„A legnagyobb árkülönbségek Szlovákia és a V4-es szomszédjaink között a lakhatás terén vannak, beleértve az energiaárakat, de az élelmiszerek és alkoholmentes italok, a ruházati cikkek és lábbelik, éttermi és szállodai szolgáltatások árait is” – mondja a WOOD & Company elemzője, Eva Sadovská.

Hírdetés

„Szlovákia már több éve a legmagasabb árszinttel rendelkező V4-es ország. Ebből a szempontból

nálunk akár a felével is drágább az élet, mint mondjuk, Lengyelországban, Magyarországhoz képest több mint a harmadával, Csehországhoz képest pedig 12,5%-kal magasabbak a megélhetési költségek

– mondja Eva Sadovská elemző, aki szerint ebben az elkövetkező években sem számíthatunk változásra. Májusban 12,6 százalékkal nőttek az árak Szlovákiában, éves összevetésben. Az infláció harmadszor nőtt kétszámjegyű ütemben.

Az említett országokhoz képest 2021-ben háztartásaink főleg a lakhatásra, a vízre és a villanyra költöttek.

Ez azonban nem újdonság, nem sok minden változott az elmúlt években. „Érdekes lesz az idei év vége utáni rangsorolás is, amikor már látni fogjuk, hogy az egyes uniós országok hogyan küzdenek meg a magas inflációval” – teszi hozzá Vladimír Kubrický, a Szlovák Ingatlanszövetség elemzője, aki szerint az üzemanyag- és energiaárak jelenlegi alakulása nem sok jót ígér a Szlovákia polgárainak.

Az biztosan nem normális, hogy nálunk német szinten vannak az élelmiszerárak, ezzel a kormánynak foglalkoznia kellene.

Szlovákia fokozatosan olyan országgá válik, amely nem a fiataloké, nem a munkavállalóké vagy az időseké” – véli Martin Halás elemző.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »