A leendő cseh autópálya közelében fedezték fel Európa leghosszabb őskori halomsírját

A leendő cseh autópálya közelében fedezték fel Európa leghosszabb őskori halomsírját

A Hradec Králové melletti leendő D35-ös autópálya építésével kapcsolatos kutatások során a régészek felfedezték Európa leghosszabb őskori halomsírját. Mérete 190 méter, és körülbelül 6000 évvel ezelőtt keletkezett – tájékoztatott a Hradec Králové Egyetem (UHK), amelynek akadémikusai együttműködnek a kutatásban.

A kőkorszakból származó, úgynevezett hosszú halomsírt a régészek Dlouhé Dvory és Lípa községek kataszterének határán fedezték fel.

„A vizsgált építmény a Kr.e. IV. évezredből származik, és Európa egyik első temetkezési emléke. 190 méter körüli hosszával nincs párja a hasonló építmények között”

– közölte az egyetem.

Peter Krištuf, az UHK Bölcsészettudományi Kar Régészeti Tanszékének munkatársa szerint Kelet-Csehországban még nem sikerült megbízhatóan dokumentálni hasonló halomsírokat.

Hírdetés

„A vizsgált példány ráadásul nemcsak vidékünk, hanem valószínűleg egész Európa leghosszabb őskori halomsírját képviseli”

– hangsúlyozta a lelet jelentőségét.

Mint Sylva Tichá Bambasová, a terepkutatás vezetője elmondta, a halompalástból semmi sem maradt fenn. Elmondása szerint azonban ez gyakori, mert az ebből az időszakból származó halomsírok nagy része régóta mezőgazdasági területeken fekszik, így a töltéseiket felszántották. Pontosította, hogy csak a kerülete mentén lévő csatorna maradt meg a halomból.

A régészek szerint legalább négy temetés történt a halomsírban. A sírokból az adományok – például kerámiaedények és kőtárgyak – mellett több tucat mintát vettek, amelyekből igyekeznek majd információt szerezni az eltemetettek hozzátartozóiról, származásáról, táplálkozásáról. Ezenkívül körülbelül 30 másik sírt találtak. Feltételezik, hogy a halomsír egy temető alapja volt, amely fokozatosan növekedett, és a temetkezések évszázadokig folytatódtak.

A régészek 2022 óta kutatják a D35-ös autópálya térségét, melyben az UHK Bölcsészettudományi Kar Régészeti Tanszékén kívül a Hradec Královében található Kelet-Csehországi Múzeum és a szlovén STIK Csoport non-profit szervezet is részt vesz.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »