A Lafarge francia cég elismerte, hogy terroristákat támogatott

A Lafarge francia cég elismerte, hogy terroristákat támogatott

2022. 10. 20.

Elismerte bűnösségét a Lafarge francia cementgyártó a brooklyni szövetségi bíróságon zajló perben az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel és más szélsőségesekkel kötött ügyletei kapcsán, amelyek lehetővé tették számára szíriai cementgyára üzemeltetésének fenntartását – közölte kedden az amerikai igazságügyi minisztérium.

Ez az első alkalom, hogy egy terrorszervezet pénzügyi támogatásával vádolt cég elismerte bűnösségét az Egyesült Államok egyik bíróságán – közölte a MTI.

A Lafarge ellen, amely 2015-ben egybeolvadt a svájci Holcim építőipari vállalattal, egy párizsi bíróságon is folyik eljárás emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.

Hírdetés

A Holcim kedd délután közölte, hogy az amerikai igazságügyi szervekkel peren kívüli egyezség keretében 777,78 millió dollár (326 milliárd forint) pénzbírságot fog fizetni.

A cementgyártó belső vizsgálatot követően már korábban elismerte, hogy szíriai leányvállalata 2013 augusztusa és 2014 októbere között pénzt fizetett fegyveres milíciáknak, hogy védjék meg helyi üzemének munkavállalóit. A cég mindazonáltal tagadta, hogy emberiesség elleni bűncselekményekben lenne bűnrészes.

A Holcim szerint a Lafarge szíriai üzemében történtek ellenkeznek az általa vallott értékekkel és az ügyet eltitkolták az igazgatótanács elől a 2015-ös vállalati egyesülésnél.

“A vádlottak csaknem hatmillió dollárt folyósítottak illegálisan a világ két leghirhedtebb terrorszervezetének, az Iszlám Államnak és az an-Nuszra Frontnak Szíriában abban az időben, amikor ezek a csoportok ártatlan civileket terrorizáltak Szíriában és amerikai állampolgárok ellen szőttek összeesküvést” – közölte Matthew Olsen amerikai igazságügyiminiszter-helyettes. “Egyszerűen nincs mentség arra, hogy egy nemzetközi vállalat terrorszervezeteknek engedélyez kifizetéseket” – fűzte hozzá.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »