A krími Putyint az iPhone 7-es sem ingatta meg

A krími Putyint az iPhone 7-es sem ingatta meg

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin menetrendszerű autóbuszjárattal érkezett meg a szimferopoli pályaudvarhoz. Nem fogadták virágokkal, nem kísérték testőrök s újságírók hada sem. Csupán a RIA Novosztyi helyi tudósítója várta egy kávéval, hogy elmesélje neki, miként lett egyszerű krími polgárból a félsziget orosszá válásának a tiszteletére az elnök névrokona.

Lassan három éve már annak, hogy a krímiek könnyes szemekkel ünnepelték hazatérésüket. Köztük Szergej is, aki 2014 márciusában elhatározta, hogy orosz útlevelét már Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin névre kéri. Nem akart ő e név mögé bújni! Még kevésbé utánozni az állam első emberét. Pedig a névváltoztatás után barátai, akik megszokásból néha még mindig Szergejnek szólítják, keresik kettőjükben a közös pontokat. Egyet ő is megemlít. A Lengyelországban eltöltött sorkatonai szolgálat után egykor neki is felajánlották, hogy tanuljon a KGB főiskoláján.

 A krími Putyin Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin  

Hírdetés

Ő azonban másként döntött, mindenekelőtt azért, mert nem akart messze kerülni a szüleitől. De azonnal hozzá is teszi, hogy nem ez a lényeg. Egyszerűen úgy gondolta, hogy ekképpen is azonosul elveivel. „Nagyon úgy gondolkodom, mint az elnökünk. Fontos számomra a tiszti becsület, az igazság és az árulókkal szembeni kérlelhetetlenség” – meséli Vlagyimir Vlagyimirovics, hozzátéve, hogy a név kötelez, s még eltökéltebben küzd a helyi csinovnyikok korrupciója ellen.

A Szergejből lett 50 éves Vlagyimir névcseréjéhez a család közömbösen viszonyult. Sem felesége, sem a gyerekei nem követték ebben. „Megértem őket, hiszen a Putyin nevet hordani különleges felelősséggel jár” – magyarázza. Az ő életét is megváltoztatta ez a döntés. „Még az idő is másképp telik azóta” – mondja, megjegyezve, hogy előző életét a nevével együtt eltemette. Persze, a névrokonság nemcsak felelősséggel, de néha kellemetlenséggel is jár. Így a Twitter vagy a YouTube is csak hosszas bizonygatás után fogadta el a regisztrációját. De ha kitölt egy egyszerű űrlapot, a kétkedő tekinteteket látva akkor is kérés nélkül húzza elő a személyijét.

Azt hiszik, hogy viccel, s nekiesnek a telefonban, amikor bemutatkozik. Vlagyimirt azonban ez sem keseríti el. Sőt, csak megsokszorozza az erejét, s helyi közösségében még nagyobb hévvel küzd a visszásságok ellen. Mikor például a földjét akarta bejegyeztetni, nyíltan megzsarolták, ő azonban azzal vágott vissza, hogy egy Putyin soha nem ad csúszópénzt. A krími névrokon mindig is aktív közéleti tevékenységet folytatott. Volt helyi képviselő, s most is minden hozzá fordulónak segít eligazodni jogi kérdésekben és a szociális gondjaik megoldásában. Ahogy fogalmaz, az élete soha nem volt könnyű, most azonban az igazságtalanság elleni állandó harccá vált.

Neki azonban ez határozottan tetszik, s immár ragaszkodik a Putyin névhez. Akkor sem ingott meg, amikor egy akció keretében iPhone 7-es okostelefont ajánlottak Putyin azon névrokonainak, akik lemondanak e névről. „Az elveket nem lehet pénzen megvenni!” – mondja erre Vlagyimir, odaszúrva, hogy az ominózus felhívás egyébként is az ukrán oligarcha Ihor Kolomojszkij bankjához köthető.  


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »