A Közegészségügyi Hivatal figyelmeztet: mérgező anyagokat tartalmazhatnak a népszerű kozmetikumok!

A Közegészségügyi Hivatal figyelmeztet: mérgező anyagokat tartalmazhatnak a népszerű kozmetikumok!

A Közegészségügyi Hivatal figyelmeztet: mérgező anyagokat tartalmazhatnak a népszerű kozmetikumok! Károly Zsolt2024. 04. 18., cs – 14:16

Szlovákia Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) számos veszélyes kozmetikai termékre figyelmeztet. Ezeket Csehország és Litvánia ellenőrző hatóságai jelentették a Safety Gate Rapexnek, az EU veszélyes, nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó gyors információcserére szolgáló rendszerének. A termékek Szlovákiában is jelen lehetnek.

A káros termékek között női és férfi parfümök, hidratálók, arckrémek, lábsprayek, hajzselék, tusfürdők és számos sampon található olyan ismert márkáktól, mint a Dove, a Palmolive, a Tesori d’Oriente és a Schwarzkopf.

Hírdetés

A listán szereplő legtöbb termékben megtalálták az anyagot, a butylphenyl methylpropional-t. Ez egy szintetikus anyag, amely színtelen, tiszta vagy enyhén sárgás színű folyadék. A természetben nem fordul elő. Ezt az anyagot rákkeltőnek, mutagénnek, sőt reprodukciót károsítónak minősítik.

A NATURA HOUSE PURA NATURA SEMPLICEMENTE ROSE GESICHTSCREME – arckrém, DR. TAFFI ACQUA DI BOLGHERI La Rosa EAU DE PARFUM – parfüm és a DR. TAFFI ACQUA DI BOLGHERI Uomo EAU DE PARFUM – parfüm férfiaknak az európai előírásokkal ellentétes hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde-t tartalmazhatnak. A Lyral néven ismert anyag egy szintetikus, színtelen, viszkózus folyadék. Egészen a közelmúltig valóban nagy mennyiségben használták a kozmetikumokban, azonban erős allergén. Az érzékeny bőrűeknél irritációt, ekcémát vagy dermatitiszt okozhat.

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »