A közbiztonság javítását tervezik a pozsonyi Pentagon területén

A közbiztonság javítását tervezik a pozsonyi Pentagon területén

Pozsony városvezetése egy átfogó fejlesztési csomagot mutatott be a napokban, amely Vereknye, Pozsonypüspöki, illetve a rosszhírű Pentagon környékén célozta meg a közbiztonság javítását.

A pozsonyi magisztrátus a héten mutatta be azokat az intézkedéseket, amelyek célja javítani Vereknye, Pozsonypüspöki, illetve a rosszhírű Pentagon környékének közbiztonságán. Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo szerint egy elhúzódó probléma megoldásának „vázlatáról” van szó, a végső dokumentumot az önkormányzatokkal és a lakossággal együttműködve fogják kidolgozni.  

A főpolgármester szerint,

amit eddig e téren tett a korábbi városvezetés, nem elég, ezért a magisztrátus készen áll energiát és pénzt fektetni ennek a problémának a megoldásába.

Az új intézkedések célja javítani a jelenleg fennálló helyzeten. Ha az intézkedések nem válnának be, esetleg újabb problémák merülnének fel, a főpolgármester biztosított arról, hogy a koncepciót megváltoztatják. Vallo elmondta, céljuk kompromisszumos megoldást találni.

A városvezetés intenzívebb szociális terepmunka biztosítását tervezi az érintett helyszíneken. Közvetlenül a Pentagon környékén élő hajléktalanok számára pedig egy központ létesítésében gondolkodnak. A hajléktalanok nappali ellátását biztosító központ ételt, ruházatot, alapvető higiéniai lehetőségeket és szociális tanácsadást biztosítana. A városrészben tartózkodó hajléktalanok számára így afféle menedékhelyként szolgálna.

A hajléktalanok számára kialakított központot egy volt munkásszálló épületében tervezik kialakítani.

Hírdetés

A városvezetés azt ígéri, kis kapacitású központként fogják működtetni, és nem átmeneti éjjeli szállásként. A hajléktalanok számára hosszú távú, egy évre szóló szállás biztosít, amit aztán meghosszabíthatnak. A döntés azért esett erre a helyszínre, mert eléggé közel van ahhoz, hogy az érintett személyek, akik számára ezeket a szolgáltatásokat szánják, könnyen megtalálhassák.

Az említett helyszíneken a városrész dolgozik a közbiztonság javításán, ami a helyi lakosok számára különösen fontos lenne.

A jövőbeli tervekben hangsúlyt kapnak a minőségi, tiszta és főként biztonságos közterek.

A Čilížská utcán javítani fognak a közvilágításon és a helyi park is megújul. A közelben lévő játszóteret rekonstruálják, és biztosítják a közterek rendszeres takarítását és tisztítását is.

Emellett jelenleg is zajlik a helyszínek feltérképezése, egyben beszélgetések és tematikus workshopok készülnek a városrészek képviselőivel és a helyi lakosokkal. A lakosok a témával kapcsolatban elküldhetik javaslataikat, követelményeket, esetleges kérdéseiket a városvezetésnek az [email protected] e-mail címre.

Több mint húsz éve a főváros legveszélyesebb zónái közé tartozik a Vereknye városrészben található hírhedt Pentagon (Stavbárska utca 34-42. sz.). A lakótömb a múlt század hetvenes éveiben épült, és eredetileg építőmunkások számára szolgált szállóként.

Neve onnan ered, hogy öt lakóház alkotja, amelyek egy félkört alkotnak. A környéken aztán egyre gyakoribb lett a bűnözés, a drogfogyasztás és a rendzavarások. Mára a lakosok a főváros drogközpontjaként ismerik helyet, ahol még fényes nappal sem ajánlott sétálni. A rosszhírű lakótömbnél rengeteg az eldobált fecskendő, és az utcán belőtt kábítószerfüggőkkel találkozhatunk.

A vereknyei önkormányzat, a pozsonyi magisztrátus, a rendőrséggel és különböző polgári szervezetekkel együttműködve hosszú ideje dolgozik azon, hogy javuljon a biztonsági helyzet a Pentagon kritikus helyein és a körülötte lévő nyilvános tereken.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »