A kötelező kvóta új nevet kap

A kötelező kvóta új nevet kap

A németek most új szót találtak ki a kvótára. Ízlelgessük a fogalmat, amivel sokat fogunk jövőre találkozni. Másodlagos migráció. Pontosabban annak megakadályozása.

Nem látsz migránst? Álprobléma? Majd fogsz látni bőven, ha az új brüsszeli terveket elfogadják. Csak átnevezték a kvótát, nem ejtették.
A migránsok világnapján, december 18-án cikk jelent meg német médiában, amely elismeri, hogy a német uniós elnökség által beterjesztett Dublin-reform elbukott. Részint a járvány miatt, részint a tagállamok továbbra is eltérő érdeke miatt.

delhir.info

Ez a szeptember végi javaslat alaphelyzetben önkéntes kvótákkal telepítené át az unió peremén feltorlódott migránsokat a felvételre hajlandó országokba. Ennek volt próbája az a 2019 szeptemberében hat hónapra elfogadott máltai mechanizmus, amely a Földközi-tengeren érkező migránsokat Francia-, Olasz- és Németország, valamint Málta között osztotta szét.

A német javaslat szerint növekvő migrációs nyomás esetén ajánlott, erős nyomás esetén kötelező kvóták lépnének életbe. A szöveg utal arra, hogy egyes tagországok a külső határok védelmével is hozzájárulhatnak a migrációs nyomás csökkentéséhez, ám az nem világos, hogy a kötelező kvóta erős migrációs nyomás esetén rájuk is érvényes-e? Azt már láttuk 2015-ben, hogy az “önkéntes” kvótákból többségi szavazással milyen gyorsan lesz kötelező kvóta. Az EU Bírósága pedig jellemzően a bevándorlást támogató határozatokat hoz.

pecsma.hu

A kvóta új nevet kap.

A migrációs nyomás pedig bármikor erősödhet. 2015-ben elég volt egy mondat “Mint szírt befogadunk!”, vagy egy selfi Merkel kancellárral, ami végigfutott az iszlám világban és egy egész népvándorlást váltott ki. Az most derült ki, hogy az akkor beáramló tömegből még öt évvel később is egymillió migráns él segélyen.

A németek most új szót találtak ki a kvótára. Ízlelgessük a fogalmat, amivel sokat fogunk jövőre találkozni.

Hírdetés

Másodlagos migráció.

Pontosabban annak megakadályozása. Berlin nem a nagyvonalú befogadási és segélyezési politikáján akar változtatni, hogy Hollandiához, Svájchoz, Dániához vagy Magyarországhoz hasonlóan végre ne vonzza mágnesként az Európában jobb életet kereső idegeneket.

A javaslat szerint a külső határon kéne dönteni a menedékkérő esélyéről.

Ha esélytelen, hazatoloncolnák.

Már ha hazája visszaveszi!

Mert eddig igencsak vonakodtak. Ha kérvényének van esélye, akkor egy kvóta alapján szétosztanák őket a tagországok között, ahol az eljárást lefolytatnák.

A másodlagos migráció, vagyis az egyik tagországból a másikba vándorlás megakadályozására, a migránsok csak a nekik kijelölt országban, vagy csak annak ellátása mértékéig részesülhetnének szociális ellátásban. A probléma ezzel kapun belülre kerülne és — a német vágyaknak megfelelően — európai szintűvé válna. Német európai problémára szerintük ugyanis európai megoldás kell.

A CCDU/CSU reménybeli koalíciós partnere, a Zöld Párt képviselője nem kertelt ennyire. Szerinte a másodlagos migrációt úgy lehet a legjobban megakadályozni, ha unió szerte egységes szociális ellátást és integrációs mechanizmust vezetnek be a migránsok számára, és így már “nem érné meg” nekik a tagországok közötti vándorlás.

police.hu

Ezek a javaslatok mind a kötelező kvóta irányába mutatnak, kapun belülre hoznák a problémát és minden tagországra érvényesek lennének.

A kötelező kvóta kérdése tehát egyáltalán nem került le a napirendről.

Csak az új nekifutásban más nevet adnak neki.

Kiszelly Zoltán


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »