A kormánypárti képviselők kivonultak a parlamentből a járványügyi intézkedések tárgyalása helyett

A kormánypárti képviselők kivonultak a parlamentből a járványügyi intézkedések tárgyalása helyett

Határozatképtelen volt az Országgyűlés szerdára meghirdetett rendkívüli ülése, miután azon a Fidesz és a KDNP frakcióinak képviselői nem jelentek meg. A rendkívüli ülést a plenáris ülés utáni időpontra hirdette meg Kövér László házelnök, ugyanakkor a kormánypárti politikusok ezt már nem várták meg, elhagyták az üléstermet.

Az ellenzéki frakciók közös kezdeményezésre „a koronavírus-járvány elleni oltások beadása kapcsán kialakult káosz megszüntetéséről” és „a gazdasági válság kezelése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” tárgyalt volna az Országgyűlés.

A megjelent képviselők napirend előtti felszólalásaikban élesen bírálták a kormánypárti politikusokat amiatt, hogy elhagyták az üléstermet és ezzel lehetetlenné tették a munkát.

Kocsis-Cake Olivio párbeszédes képviselő felszólalásában arról beszélt, a kormány saját kommunikációja szerint sosem tud hibázni, mindenért Brüsszel a hibás. Kitért rá, hogy jelenleg olyan elemeket hiányol az uniós vakcinaszerződésekből a magyar kormány, amilyeneket az általa kötött kínai és orosz szerződésekben sem lehet megtalálni, tehát olyat kérnek számon, amit ők sem teljesítettek. A képviselő szerint a kínai és orosz vakcinaszerződésekben Magyarországnak alárendelt szerepe van. Kijelentette: ha az egészségügy nem bírja a terhelést és emiatt akár egyetlen emberrel több is meghal, akkor „ne arcoskodjon” a magyar kormány, hanem kérjen nemzetközi segítséget.

Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő felszólalásában külön felhívta a figyelmet arra, hogy teljesen üresek a kormánypárti padsorok, ezek alapján a fideszesek nem érezték úgy, hogy beszélni kellene a válságról.

A politikus szerint gyávaság volt a kormánypártiak részéről, hogy nem jelentek meg „az ellenzék által felelősen összehívott” rendkívüli ülésen.

A DK-s Varju László azzal érvelt, a rendkívüli ülés olyan ügy miatt jött létre, aminél jelenleg nincs fontosabb, a fideszes képviselők mégsem jelentek meg. A járványügyi intézkedéseket „összeomlás-történetnek” nevezte, kitérve arra, amikor több mint 70 ezer ember nem kapott oltást az összeomlott rendszer miatt. Azt nem tudni – jegyezte meg -, hogy közülük azóta hányan lettek betegek, vagy hányan hunytak el. A politikus a kormánytól bocsánatkérést követelt, valamint azt, hogy vizsgálják ki az ügyet és hozzák nyilvánosságra az oltási tervet.

Hírdetés

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő szerint a kormány nem védekezik, inkább versenyzik, miközben nem beszél a munkájukat elvesztett emberekről és azokról a nyugdíjasokról sem, akik egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek az elszállt élelmiszerárak miatt. Kiemelte, hogy az emberek egyre jobban félnek, mert nem hallanak megnyugtató információkat a cenzúrázott kórházi állapotokról.

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő a gazdaságvédelmi intézkedéseket bírálta, szerinte nemzetközi kitekintésben látható, hogy 80-90 százalékos bértámogatásokat kapnak a bajba jutott emberek, míg a magyar kormány csak a dolgozók 5 százalékát érintő csomagot dolgozott ki. Mivel a Fidesz-KDNP képviselői nem jelentek meg az ülésteremben, Z. Kárpát úgy fogalmazott,

„Vádolom őket a magyar munkavállalók elárulásával!”

A jobbikos képviselő úgy látja, más országokhoz képest az Orbán-kormány csak „teszetosza” módon működik a járvány alatt, még a vállalkozóknak nyújtott hitel kapcsán is apróbetűs részek döntenek arról, hogy a bank valóban ad-e pénzt.

„Vádolom a kormányt a munkáltatók, a kisvállalkozók elárulásával is”

– fogalmazott, mert helyettük a kormány a multinacionális nagyvállalatokat ment ki a válság kárai alól közpénz-milliárdokkal. Z. Kárpát Dániel szerint azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, melyek bevétele legalább harmadával csökkent, vissza nem térítendő, apróbetűs részek nélküli, 1-2 millió forintos állami támogatást kellene adni.

A jobbikos politikus kijelentette: a gazdasági csomagot elhozták, de nem tudják megvitatni a kormánypártiakkal, mert nincsenek bent a munkahelyükön.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »