A kormány visszavonta Martin Klus jelölését az Európai Számvevőszék testületébe

A kormány visszavonta Martin Klus jelölését az Európai Számvevőszék testületébe

A szlovák kormány kedden visszavonta Martin Klus volt külügyi államtitkár jelölését az Európai Számvevőszék testületébe.

Az Európai Parlament költségvetési bizottsága nem javasolta Klus megválasztását az Európai Számvevőszék tagjai közé, a volt államtitkár egyetlen támogató szavazatot sem kapott. A kialakult botrány miatt Čaputová államfő kérte a kormányt, hogy alkalmasabb jelöltet állítsanak a posztra, később Heger is jelezte, hogy ha Klus maga nem teszi meg, a kormány egyoldalúan vonja vissza a jelölését. Klus végül maga döntött a visszavonuló mellett, de a kudarcért Richard Sulík SaS-es pártelnököt vádolta meg, aki lobbizott Klus megválasztása ellen.

Hírdetés

Az érem másik oldala, hogy Kuls politológus, tapasztalatokat pedig inkább a diplomácia területén tud felmutatni, miközben audit kapcsán sem képesítést, sem tapasztalatot nem tudott felmutatni. Klust hiányosságai ellenére Eduard Heger kormányfő jelölte a posztra még a kabinet decemberi bukása előtt. Korábban Klus távozott pártjából, az SaS-ből, és független képviselőként támogatta a kisebbségbe kerülő Heger-kormányt, ezért sokan “politikai korrupciót” emlegettek jelölése kapcsán – amit azért kaphatott jutalmul, mert támogatta Hegeréket.

A poszt havi 20 ezer eurós fizetést jelentett volna.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »