A kormány tétlensége miatt drágul a kenyér

A kormány tétlensége miatt drágul a kenyér

Már biztos, hogy idén a tavalyinál is drágább lesz a kenyér. A pékek szerint a kormány a drágulással járó összes terhet a vásárlókra hárítja.

„Az egyre magasabb előállítási költségek és a hiányzó kormányzati támogatások miatt a szlovákiai pékeknek nincs más lehetőségük, mint a növekvő költségeiket azonnal beépíteni az áraikba” – mondta el lapunknak Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének (SZPCC) az igazgatótanácsi elnöke, aki szerint így már biztos, hogy idén tovább drágul a kenyér. A piaci elemzők nem számítanak arra, hogy csökkennének a pékségek gyártási költségei. A kenyérbúza tonnánkénti ára Lapšanský szerint magasan 300 euró felett mozog majd, és a többi alapanyag ára is rekordokat döntöget. „És akkor még nem beszéltünk a csomagolóanyagok, az üzemanyagok, a gáz- és az áramszolgáltatás drágulásáról. Hogy emiatt idén pontosan mennyivel is drágul majd a kenyér, azt azonban egyelőre képtelenek vagyunk megjósolni” – ismerte el Lapšanský.

A pékségek körében egyre nagyobb az elégedetlenség.

Hírdetés

„Egy részük a növekvő költségek miatt valószínűleg kénytelen lesz idő előtt felmondani a már megkötött szerződéseket, amire eddig még soha nem volt példa. Az állam ugyanakkor több járványhullámot követően sem volt képes legalább a külföldi példák alapján összeállítani egy hatékony támogatási programot az ágazatnak. Így minden terhet a fogyasztókra hárítanak, akik kénytelenek lesznek megfizetni a növekvő költségeket”

– állítja Lapšanský. A pékek szakmai szervezete szerinte már többször is felajánlotta a kormánynak, hogy segít a támogatásokkal kapcsolatos jogszabályok kidolgozásában. „Ezt azonban rendszeresen visszautasították, arra hivatkozva, hogy már dolgoznak a saját javaslatukon” – mondta el Lapšanský, hozzátéve, hogy ez utóbbinak egyelőre semmi látszatja.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »