A kormány Ózdon 550 munkahelyet teremtene, cserébe viszont megszűnik kettőezer

A kormány Ózdon 550 munkahelyet teremtene, cserébe viszont megszűnik kettőezer

Ózd három legnagyobb munkáltatójából – melyek az önkormányzat jelentős bevételeinek részét biztosítják – az elmúlt évben kettő is bejelentette kivonulását a városból. Az összeszerelőüzemek megszűnése közel kétezer ember megélhetőségét veszélyezteti, a helyzetet csak rontja, hogy a legközelebbi munkalehetőség 2 órányi ingázásra van Eger-Miskolc közelében, hangzott el Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselőjének, Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókörzeti jelöltjének interpellációjában.

A politikus kiemelte, hogy a kormány által támogatott Ózdra ígért üzemek fontosak – a helyiek is örülnek neki -, hiszen kell, hogy diverzifikált legyen a város gazdasága, azonban ezek létszámban meg sem közelítik azokat a munkahelyeket amelyek most otthagyják Ózdot, ráadásul a profiljuk is teljesen más szakképzettséget igényelnek. A kormány nemrégiben jelentett be három céget, melyek Ózdra költöznek, ezek 550 új munkahelyet teremtenének, de erről még kormányhatározat sem jelent meg.

A fáma egy betongyártó – mely majdnem teljes egészében automatizált, így 30 ember foglalkoztatását képes biztosítani -, egy konténergyártó és egy autóbuszgyártó üzemről szól, utóbbi még legalább három év mire megvalósul.

Hiába van már ipari park, több mint egymilliárdból épül még egy

Hírdetés

Nunkovics ismertette, hogy a kormány korábbi bejelentése szerint az ÓAM-Ózdi Acélművek Kft. területére kívánnak egy ipari parkot létrehozni összesen 1,3 milliárd forintból, melynek felét, vagyis 650 milliót állami támogatásból finanszíroznak meg. Ezzel nem is lenne gond, csakhogy a képviselő emlékeztetett rá: az önkormánnyzatnak már van egy saját ipari parkja.

Egyébként Ózd városa az önök válságkezeléséig (a kormánypárté – a szerk.) nagyjából 1300 millió forinttal gazdálkodott évente, ez most 500 millió forintra csökkent le. Az önkormányzatnak ebből kellene fenntartania magát

 – tette hozzá, majd arra is kitért: az Orbán-kormány az egyik bezáró multinak ígéretet tett egy kormányhatározat formájában, ami több útvonal bővítését tette volna lehetővé, ezekből mégsem valósult meg semmi. Mindennek fényében a politikus szerint nem csoda, hogy a munkaadók elhagyják a várost, holott Ózdnak mielőbb szüksége lenne egy ezer fős beruházásra, máskülönben az ott élők kénytelenek lesznek más térségekben munka után nézni.

Ózd eddig is „élvezhette” a kormány segítségét

Schanda Tamás államtitkár ezzel szemben elmondta: a nemzeti kormány nem segélyre, hanem munkaalapú társadalomra építkezik, Ózdon 2010 óta sokat csökkent a megyei munkanélküliségi ráta, mindemellett a kormánynak köszönhetően a helyi vállakozások több milliárd forint értékben fejleszthettek. Az ipari park kapcsán hangsúlyozta, hogy mivel egy mocsárra épült, ezért csak jelentős ráfordítással lehetne ipari beruházásokra használni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »