A kormány lefeküdt Brüsszelnek az uniós pénzekért

A Portfolio szúrta ki, hogy a magyar kormány szépen lassan meghátrált, és vállalta, hogy szigorít az EU-támogatási politikáján, mert kilátásban volt, hogy Brüsszel befagyaszthatja a pénzfolyósításokat. Mindez azért lógott a levegőben, mert a nyáron ellenőrizték a kifizetéseket a Gazdaságfejlesztés és Innovációs Operatív Programban és több kifogást is emeltek. 

Például az unió nehezményezte, hogy a nyertes projekteket eddig egyeztetnie kellett az egyes területek Irányító Hatósági vezetőinek a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel – úgy mint Lázár János. Azt is kifogásolták, hogy ugyanígy a tárcavezető döntötte el azt is, hogy ki lesz az két ember értékeli a projekteket. Ez a kettő abba az irányba mutatott, hogy kézi vezérelten működhetnek a forráselosztások.

Hírdetés

A harmadik támadott eljárási gyakorlat az volt, hogy a magyar kormány sokszor előre eldöntötte, hogy mely állami intézmények lehetnek a befutók, ugyanis kiemelte őket a versenyből. Ilyenkor nem kellett megindokolni, hogy bizonyos projektek miért lesznek kiemeltek, de ha már ebben a státuszban voltak, akkor menthetetlenül pénzt kaptak. 

Ezen a három területen a csütörtök este a közlönyben megjelent kormányhatározat szerint meghátrált a kormány: Magyarország módosítja a pályázatértékelő rendszerét. Mostantól nem a miniszterelnökséget vezető miniszter lesz a folyamat alfája és omegája: az Irányító Hatósági vezetők választhatják ki a támogatási projekteket, és a pályázatok értékelőit is.

A lap szerint ezért is mondhatta azt Lázár a csütörtöki kormányinfón, hogy a vitában konstruktív hozzáállást tapasztalnak Brüsszeltől, és lassan lezárhatjuk az ügyet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »