A kormány lapja szerint Trump törésvonalat okoz a Jobbikban – az udvari közvélemény-kutató 20 százalékra teszi a Fidesz előnyét

Donald Trump megválasztásának megítélése az alaptörvény-módosítás ügyében előállt ellentéthez hasonló törésvonalat hozott a Jobbik támogatói és a pártvezetés között – derül ki a Nézőpont Intézet (NI) a Magyar Idők megbízásából, ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Mirkóczki Ádám pártszóvivő „kiszámíthatatlan félőrültnek” nevezte Donald Trumpot, később pedig a „katasztrofális” jelzővel illette a már megválasztott amerikai elnököt. Hiába szkeptikusak ugyanakkor a Jobbik vezetői az új amerikai elnökkel szemben, a párt e kérdésben állást foglaló szimpatizánsainak 60 százaléka úgy véli, hazánk szempontjából kedvező Trump megválasztása – írja a Magyar Idők.

A közvélemény-kutatásból kiderült: tízből kilencen hallottak az amerikai elnökválasztásról, és tízből hat magyar számára beszédtémát is szolgáltatott a referendum eredménye.

A Nézőpont Intézet szerint a külföldi politikusokról nehezen alkotnak véleményt a magyarok, Trumpról is csak a megkérdezettek felének (51 százalékuknak) van véleménye.

E csoporton belül ugyanakkor többen vannak azok, akik szerint kedvező hazánk szempontjából az elnökválasztás eredménye (32 százalék), mint akik pesszimisták ezzel kapcsolatban (19 százalék).

Hírdetés

A kérdésben véleményt formálók csoportján belül leginkább a kormánypárti szimpatizánsok optimisták Trump elnökségét illetően (82 százalékban), legkevésbé pedig a baloldaliak (40 százalékban).

20 százalék a Fidesz-KDNP előnye

Ami a pártok támogatottságát illeti, a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatja. Azonos bázison a Jobbik változatlanul 12, az MSZP egy százalékpontos csökkenés után 7, a DK ismét 5 százalékon áll. Az Együttel, a Fodor Gábor által vezetett Liberálisokkal és a Kétfarkú Kutya Párttal egyenként 1, míg az LMP-vel ezúttal is a teljes felnőtt népesség 3 százaléka szimpatizál.

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 43 százalékon állnak, míg a Jobbik 25, az MSZP 10, a DK 7, az Együtt 2, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt egyenként 1, az LMP 4, az egyéb pártok pedig összességében 6 százalékon – olvasható a Magyar Időkben.

(MI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »