A kormány felmondta a kettős állampolgárságot tiltó régi nemzetközi szerződéseket

A kormány felmondta a kettős állampolgárságot tiltó régi nemzetközi szerződéseket

A kormány szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, amely felmondja azokat a Csehszlovákia és a Szovjetunió, illetve Csehszlovákia és Magyarország közti nemzetközi szerződéseket, amelyek megtiltották az orosz és csehszlovák vagy magyar és csehszlovák állampolgárságú szülőkkel rendelkező gyerekeknek a kettős állampolgárság felvételét a szüleik után.

A belügyminisztérium által beterjesztett javaslatok szerint a két nemzetközi megállapodás alkotmányellenes.

„A Cseh és Szlovák Föderatív Köztársaság megszűnése után a szerződés még hatályos a Szlovák Köztársaság és az Orosz Föderáció kapcsolatában, és jelenleg csak Oroszországgal szemben alkalmazzák. A gyakorlatban a megállapodást csak Szlovákia érvényesíti”

indokolta a döntés szükségességét a csehszlovák-orosz megállapodás kapcsán a belügy. Ez a szerződés ötévente automatikus megújul, amennyiben azt a felek nem mondják fel. A jelenlegi érvényességi ciklus 2026- július 5-én érne véget.

Magyarország a maga részéről már 1997-ben felmondta a szerződést, így magyar-szlovák viszonylatban is csak Szlovákia alkalmazza a szerződést.

A szerződés megtiltja, hogy egy orosz és egy csehszlovák szülő közös gyermeke felvehesse szülei után mindkét állampolgárságot. Ugyanez érvényes magyar-csehszlovák viszonylatban is.

Hírdetés

Ami rendkívül fontos, mindkét esetben a belügy úgy értékelte, hogy a nemzetközi szerződések alkotmányellenesek, mert egy szlovák állampolgárt nem lehet megfosztani állampolgárságától. A belügy leszögezi a javaslatában, hogy

„a szerződés szintén szembe megy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával is, mert senkit sem lehet akarata ellenére megfosztani állampolgárságától, ahogy állampolgárságának megváltoztatásához való jogától sem”

olvasható a beterjesztésben.

Érdemes tudni, hogy az első Fico-kormány által 2010-ben, a magyar kedvezményes honosítási törvényre válaszul bevezetett állampolgársági törvény épp az alkotmány azon részét sérti meg, amelyre most a belügyminisztérium hivatkozik. A törvény ugyanis gyakorlatilag megerőszakolja az alkotmányt, azt állítva, hogy aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az lényegében beleegyezik abba, hogy elveszítse az eredetit (a szlovákot). Ennek a nyilvánvalóan hibás logikának mondott ellent most hivatalosan is a belügyminisztérium és a kormány.

A szóban forgó, régi nemzetközi szerződések felmondásáról szóló beterjesztést még a parlamentnek is meg kell szavaznia, ezt követően pedig az államfőnek is alá kell írnia.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »