A kormány elfogadta a 2024-es lakossági áramárakat

A kormány elfogadta a 2024-es lakossági áramárakat

A lakossági villanyáram ára 2024-ben sem fog emelkedni. Legalábbis erről szóló jogszabályt a kormány kedden.

Az Általános Gazdasági Érdekről szóló törvény értelmében a Szlovák Villamosműveknek az idén összesen 6,15 terawattórányi áramot kell biztosítania a tavalyi 61,2077 eurós megawattóránkénti árom (más kérdés, hogy továbbra is vita van arról, hogy ez az árammenyiség elég-e vagy hogy miből kerüljön előállításra – a szerk.).

A gazdasági minisztérium szerint a törvény célja, hogy elhárítsa az energiaválságból fakadó áramelkedések lakosságot érintő negatív hatásait.

Hírdetés

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kormány továbbra sem kötötte meg a tavalyra ígért szerződést a Villamosmávek külföldi részvényeseivel, mert egy nappal a kormány megbuktatása után a felek visszaléptek a megállapodástól. Ez biztosította volna a rögzített árú lakossági áramot.

Mivel a szerződést azóta sem sikerült tető alá hozni, a kormány az Általános Gazdasági Érdek törvényhez nyúlt, és ezzel kötelezi a Villamosműveket a fentebb említett árammennyiség adott áron történő biztosítását. Nem csak idénre, hanem 2024-re is.

Ha a kormány nem fogadta volna el jogszabályt, akkor az áramszolgáltatók 140 eurós megawattóránkénti áron kényszerültek volna áramot vásárolni a piacról (és nyilván e fölötti áron tovább adni a lakosságnak).

Körkép.sk, tasr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »