A kormány bejelentette az új napelemes pályázatot, januárban indul

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Magyarország tervezi csökkenteni a szélerőművek esetén előírt 12 kilométeres védőtávolságot, az Európai Unióval kötendő megállapodás értelmében, ami lehetővé teszi az új védőtávolság 700 méteresre csökkentését. Ennek eredményeként növekedhet a szélerőműparkok száma az országban, mivel a jelenlegi előírások miatt korlátozott a telepítés lehetősége. Ugyanakkor továbbra sem engedélyezik a szélkeréktelepítést Natura 2000-es területeken, világörökség-védelem alatt álló területeken és lakott területeken. Lantos Csaba, az energiaügyi miniszter az InfoRádió Aréna műsorában beszélt a változásokról, kiemelve, hogy a szélerőművek fontosak a megújuló energiaforrások között, még akkor is, ha a Kárpát-medencében kisebb a szélmozgás. A tervezett változásoknak köszönhetően a szélerőművek hatékonyabban járulhatnak hozzá az energiamixhez, különféle időjárási körülmények között is energiát termelve.

A miniszter a víziközmű-szolgáltatók átalakulásáról is beszélt, kijelentve, hogy az állam kezébe kerül a víziközmű-szolgáltatás fele. A cél az, hogy hatékonyabban működjenek és fenntarthatóbbá váljanak a vízszolgáltatási rendszerek. A közületi fogyasztóknál egységes, országos díjrendszer lesz érvényben, miközben a lakossági árak változatlanok maradnak.

Hírdetés

Napelemes pályázatok

Az energiaügyi miniszter emellett bejelentette, hogy januártól 75 milliárd forintos kerettel indulnak napelempályázatok, amelyek lehetővé teszik napelemek és tárolók egyidejű telepítését. Ezen pályázatok révén a háztartások a helyben megtermelt energiát használhatják fel, csökkentve ezzel a hálózat terhelését. Továbbá, a vállalkozások is támogatást kaphatnak a villamosenergia-termelésre és tárolásra a jövőben tervezett támogatási rendszeren keresztül.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »