A komáromi Jókai Egyesület megemlékezett Egressy Béni születésének 210. évfordulójáról

A komáromi Jókai Egyesület megemlékezett Egressy Béni születésének 210. évfordulójáról

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület Egressy Béni születésének 210. évfordulója tiszteletére koszorúzási ünnepséget tartott, melyre a zeneszerző emléktáblájánál került sor. A híres Klapka induló szerzőjének emlékhelye a közelmúltban Ister áruház néven szereplő épület Tó utca felőli oldalfalán található. (Az épület még korábban Vág áruház és vendéglőként üzemelt).

Az ünnepségen részt vett Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke, Lakatos Róbert, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, valamint számos zenerajongó. 

Az emlékünnepen köszöntőt mondott Szénássy Tímea, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület alelnöke, szavaival méltatva a város szívében élő zeneszerző nagyságát:

A „magyar Schubert”. Így emlegették kortársai Egressy Bénit, aki 1814. április 21-én született Sajókazincon. Már 1840-től foglalkozott zeneszerzéssel, ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője és számos népies műdal szerzője. Vörösmarty Mihály Szózatának megzenésítésével örökre beírta magát minden magyar ember szívébe. 

A verpeléti csatában súlyosan megsebesült, de három hónapi gyógykezelés után, június elején már szolgálatra jelentkezik, itt Komáromban. Városunk már ismerős volt Egressy Béni számára, hisz a komáromi Kőnig Rozália színésznőt vette feleségül. Neki írja nászajándékul a „Komáromi emlék” című zongoraszámát. Majd 1849-ben Klapka iránti tisztelete jeléül itt ezen a helyen, a Tó utca 1303-as szám alatti házban indulót komponált. A Klapka-induló eredetileg szöveg nélkül, zongorára íródott. Szöveget évekkel később Thaly Kálmán írt hozzá.

Hírdetés

A Klapka induló Komárom városának valóságos nemzeti himnusza lett. Hogy milyen hitet és erőt sugároz magából ez az induló, azt csak mi tudjuk, kiknek szívét megdobogtatja ez a fennkölt melódia. Egressy maradandót adott Komáromnak. 

Egressy emellett a Komáromi Lapok szerkesztőjeként időnként verseivel is megjelent. Élete utolsó éveiben verselte meg Katona József drámáját, a Bánk bánt. Halála közeledését érezve kéziratait folyamatosan elajándékozta. A Bánk bán szövegkönyvét Erkel Ferencnek adta át azzal a kéréssel, hogy zenésítse azt meg. Azóta ezrek hallgathatják meghatódva az elkészült remekművet, legnagyobb nemzeti operánkat. Egressy Béni az elhatalmasodó tüdőbetegsége miatt 1851-ben harminchét évesen halt meg Pesten.

A szép megemlékezést az Eötvös Utcai Alapiskola tanulói tették emelkedetté. Elsőként Váradi Jázmin szavalatát, és a műsor folyamatában az iskola Nagyok kórusának énekét hallhattuk.

Az ünnepség végén Komárom városvezetése, az EB VMK vezetése, valamint a Jókai Egyesület képviselői Egressy Béni emléktáblájánál elhelyezték a kegyelet koszoúit, miközben felhanzott a híres Klapka induló:

Fel-fel vitézek a csatára!

 Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »