A kódfeltörésben és a gyógyszerfejlesztésben is földindulást ígér egy gép

A kódfeltörésben és a gyógyszerfejlesztésben is földindulást ígér egy gép

Bár a Google által kiszivárogtatott kvantum-számítógépes problémamegoldás – egy számsorról megállapítani, hogy az véletlenszerű-e vagy sem – megvalósulása hatalmas lépés lenne, ám egyelőre a területen dolgozó tudósok is fenntartásokkal fogadják annak működését – mondta el az InfoRádiónak Imre Sándor, a BME Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék vezetője.

Imre Sándor elmondta, kvantumszámítógépek természetesen léteznek, de kérdés, milyen ezeknek a használhatósága milyen fokot ért el.

„Kvantumszámítógép alatt azt értjük, amikor a kvantummechanika szabályai szerint épített és működtetett számítógépekben gondolkodunk. Itt azért nagyon komoly kérdésként merül fel, hogy ezeknek az univerzális használhatósága elérhető-e egyáltalán, tehát ezekkel csak célfaladatokat tudunk megoldani, mondjuk

a gyógyszergyártásban különböző molekulák párosítását tudjuk nagyon gyorsan, nagy számban megcsinálni,

vagy ami most volt a Google-nél, vagyis a véletlen számok tesztelésénél is, illetve univerzálisan tudunk építeni belőlük” – vetette fel a Műegyetem tanszékvezetője.

Utóbbival kapcsolatban még elméleti vizsgálódások és kérdések is erősen fölmerülnek szerinte, tehát nincs egyöntetű válasz, célfeladatokra már – úgy tűnik – vannak megoldások, használható eszközök, de ez azért

még nem a „PC kategória”,

tehát hogy „az ember holnap bemegy a boltba és vásárol magának egy ilyet”.

Hírdetés

Amennyiben mindaz igaz, amit a Google állít, illetve a sajtóban megjelent, akkor azért szerinte egy nagyon fontos pillanatban vagyunk.

„A kvantumszámítógépekkel kapcsolatban az a nagy elvárás, hogy lényegesen gyorsabbak, hatékonyabbak legyenek bizonyos számítástechnikai, informatikai problémák megoldásában, mint a legjobb klasszikus gépek. És vannak olyan feladatok, amiket nagyon nehezen tudunk kezelni, hiába építünk felhőket. Például az időjárásban is bármilyen pontosak az előrejelzések, azért jó lenne, ha lenne mögötte némi számítási kapacitás” – fejtegette Imre Sándor.

Arra is figyelmeztetett mindeközben, hogy

az sem mindegy, mennyi ideig tart például egy kódfeltörés.

Hogy mennyivel gyorsabb egy kvantumszámítógép egy hagyományosnál?

„Egyrészt attól függ, hogy mekkora a műveleti sebessége, másrészt a kvantumszámítógép egy nagy fokú párhuzamosságra képes, ami azt jelenti, hogy nagyon sok adattal tud egyszerre műveleteket végezni. A kettő együttes hatása miatt lehet adott esetben sokkal gyorsabb, mint a klasszikus megoldások.”

Ő már annak is örülne, ha a jövőben megbízható cikkek vagy tudósítások jelennének meg arról, hogy nem feltétlenül gyorsabbak vagyunk, de biztosan hatékonyabbak. „A hálózat úgyis hozzá fog erősödni idővel.

A nagy kérdés az, hogy a kvantummechanika által kínált párhuzamos számítási képesség megvalósul-e egy ilyen gépben vagy sem”

– mondta Imre Sándor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »