A koalíció elutasítja a miniszterek ellen irányuló durva támadásokat

A koalíció elutasítja a miniszterek ellen irányuló durva támadásokat

A kormánykoalíciót alkotó pártok, a Smer, a Hlas és az SNS elutasítja a miniszterek ellen irányuló „durva, személyes” támadásokat, amelyek szerintük az ún. ellenzéki aktivistáktól, politikusoktól és sajtótól érkeznek.

A koalíció azt állítja, hogy csupán alkotmányos és jogi kötelezettségeiket végzik, és a kormány programnyilatkozatát akarják teljesíteni. A három párt ezt egy közös állásfoglalásban közölte, amelyet a Smer sajtóosztálya küldött el a TASR-nek. A koalíció tiszteletben tartja a polgárok gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát. Ugyanakkor az érvek nélküli gyűlöletkeltést nem tartja eltérő politikai véleménynek.

„A kormánykoalíció pártjai elítélik az ellenzéki aktivisták, politikusok és média által a kormánykoalíció miniszterei ellen indított durva személyes támadásokat, amelyek csak az alkotmányos és törvényes jogköreik gyakorlása és a kormány programnyilatkozatának a végrehajtása miatt érik őket”

– áll a nyilatkozatban. A pártok teljes tisztelettel kezelik a más politikai véleményt, de nem tekintik más politikai véleménynek az érvek nélküli gyűlöletkeltést.

Hírdetés

A koalíció kijelenti, hogy nem tudja tiszteletben tartani, ha valaki képtelen elfogadni a parlamenti választások eredményét, és ezért hazugságokat, gyűlöletet és hisztériát terjeszt. A koalíció szerint az ilyen hozzáállás „a liberális médiától, a politikai civil szervezetektől és az ellenzéktől” származik. A koalíciós pártok szerint ez vezetett a Robert Fico (Smer) miniszterelnök ellen elkövetett nyitrabányai (Handlová) merénylethez is.

A Smer, a Hlas és az SNS azt állítja, hogy a kultúrában kialakult helyzetre reagáló keddi ellenzéki tüntetésen olyan uszító jelszavakat skandáltak, amelyek a Fico elleni merénylet előtt is elhangzottak már.

Andrej Danko, az SNS elnöke hozzátette, mindenkinek joga van tiltakozni, de a politikusok bebörtönzéséről szóló szlogenek nem hangozhatnak el egy tüntetésen. Szerinte az ellenzéki vezetőknek még azelőtt gondolniuk kellene a céljaikra, mielőtt tüntetésre hívják az embereket. „Minden jogunk megvan ahhoz, hogy a társadalom változásairól beszéljünk” – mondta Danko a közösségi oldalán közzétett videóban. Szerinte a társadalom ismét „megőrült”, egyúttal azt kérdezte az ellenzéktől, nem éreznek-e felelősséget a társadalomban uralkodó feszültségért.

A Matúš Šutaj Eštok, a Hlas-SD elnöke és belügyminiszter az ellenzéki tüntetéseket az emberek utcán való „heccelésének” nevezte. Szerinte mindenkinek emlékeztetőnek kell maradnia a nyitrabányai merényletnek, amit a miniszterelnök ellen követtek el. A Fico börtönbe zárására tett felszólításokat az emberek érzelmeivel való felelőtlen manipulálásnak nevezte. „A politikát a parlamentben csinálják, nem az utcán” – üzente az ellenzéknek. „Az ellenzéki politikusok kritizálhatják a kormányt, de tegyék ezt civilen, anélkül, hogy bárkit börtönnel fenyegetnének” – tette hozzá.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »