A kisebb fogyasztás és az enyhe tél lenyomta a gáz árát, de nem biztos, hogy ez így is marad

A kisebb fogyasztás és az enyhe tél lenyomta a gáz árát, de nem biztos, hogy ez így is marad

Meleg tél, alacsonyabb energiafogyasztás, elegendő mennyiségű cseppfolyósított földgáz és megtakarítás. Ezek azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az elmúlt hetekben jelentősen csökkenni kezdtek az energiaárak. Ám még korai ünnepelni. Nem sok kell hozzá ugyanis, és a piac újra megbolondulhat. Még az energia árháborúja sem zárható ki teljességgel

Tavaly Európának a földgázfogyasztás nagyjából 13 százalékát sikerült megtakarítania, és több mint a fele még mindig raktáron van. A gáz iránti érdeklődés ezért csökkent, az árak pedig 45 euró/MWh alatt vannak, írja a noviny.sk portál.

Már most is alacsonyabbak, mint az ukrajnai háború kezdete előtt”

– mondta a Szlovák Földgáz és Gázolaj Szövetség ügyvezető igazgatója, Richard Kvasňovský. Hiába van elég gáz a piacon, és csökkennek az árak, nem biztos, hogy ez hosszú távú jelenség.

Ha a következő tél rendkívül hideg lesz, a fogyasztás nőni fog, az árak pedig emelkedni fognak”

– tette hozzá Ján Pišta, a JPX elemzője.

Hírdetés

És ugyanez megtörténhet nyáron is, ha forró lesz a nyár, és a klímaberendezések teljes erővel üzemelnek, ugyanakkor nem lesz elég csapadék vagy szél, amely az erőműveket táplálná. Akkor drágább gőz-gáz forrásokra lesz szükség. „Ezek azonban a gázigényt emelni fogják, így a hőség idején is emelkedni fog a gáz és az áram ára” – fűzte hozzá Ján Pišta.

Kína minden bizonnyal fontos szerepet fog játszani

Kína gazdasági fellendülése után cseppfolyósított gázt kezd vásárolni, és ezzel árháborút indíthat Európával.

A gázválság még nem múlt el, csak éppen nem olyan ijesztő, mint néhány hónappal ezelőtt volt, és úgy tűnik, Európa átvészelheti anélkül, hogy recesszióba esne”

– jelentette ki Ole Hansen, a Saxo Bank nyersanyagelemzője. Az LNG jelentősége azonban tovább fog nőni, és nem valószínű, hogy az árak tovább esnek. „Úgy vélem, ez nem fog megtörténni. Egyszerűen azért, mert továbbra is hiányozni fog az olcsó orosz gáz, így a drágább LNG-re leszünk utalva” – fűzte hozzá Ján Pišta.

Az LNG cseppfolyósításának és szállításának költségei sokkal magasabbak, mint a vezetékes gázé.

De más kockázatok is befolyásolják az árat. Ezek egyikét azok a hosszú távú szerződések képezik, amelyeket egyes ázsiai országok az LNG-exportőrökkel kötöttek. Európa azonban egyelőre nem akar bekerülni közéjük, ezért lehet, hogy többet kell majd fizetnie vagy várnia kell a benzinre. „Minden beszállító számára ugyanis előnyösebb, ha van olyan vevője, aki hosszú távú szerződéssel is megerősítette a kapcsolatukat” – magyarázta Kvasňovský.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »