A királyhelmeci "Mézeskalács Mesterrel" díszíthettek

A királyhelmeci "Mézeskalács Mesterrel" díszíthettek

Egy kellemes hangulatú karácsonyváró délutánt tölthettek kicsik és nagyok a királyhelmeci múzeum tetőterében lévő alkotó sarokban. A Bodrogköz-szerte ismert Bukus Tímea vezetése alatt előre megsütött mézeskalácsokat díszíthettek. 

A foglalkozásokat vezető fiatal hölgy mintegy öt évvel ezelőtt szeretett bele a nem kis kézügyességet kívánó ínycsiklandozó fimomságok sütésébe és díszítésébe. Ahogy a múzeum előző igazgatónője tudomást szerzett a kedvteléséről, meglátva csodás kreációit, karácsony közeledtével meg is hívta Tímeát, aki tudását szívesen megosztva a tanulni vágyókkal, öt évvel ezelőtt tartotta első foglalkozását a múzeum berkeiben. Akkor főleg felnőttek jöttek el, de most, a második múzeumbeli alkotós, illatos összejövetelén a gyerekek voltak többségben. 

Elsőnek két hétéveshez ültem le. Annyira koncentráltak a feladatra, a mázzal való írásra, hogy nem is érzékelték kérdésem. Amikor a minta végére értek,megtudtam, hogy másodízben csinálnak ilyet, nyáron próbálták ki először a mézes díszítését.

A szemben ülő kicsik és nagyok egyaránt szépen haladtak. Tímea folyamatosan segített bárkinek. Minden kérdést készségesen megválaszolt, ha valaki elakadt, együtt lendültek át az akadályon.

Ehhez a kis tízéves tündérhez többször is visszatértem, nem győztem csodálni, milyen simán, könnyedén, lágyan húzta a díszítő vonalakat!

Született mézeskalácsdíszítő mester! Tímea meg is jegyezte, hogy már a nyári, első közös foglalkozásukon kitűnt a többiek közül, felfigyelt arra, milyen természetesek számára a díszítés mozdulatai.

Ez a leányzó élt a lehetőséggel és a puszedliben lévő lyukba belehelyezte a Luca-jóslást, majd így díszítette azt tovább.

Nézzék csak, milyen szép vékony vonalas, precíz csipkézést alkalmazott! 

Hírdetés

Két fiú is eljött kipróbálni, milyen alkotni a Mesterrel. Ők is második alkalommal díszítettek és meglepően kreatív megoldásokat alkalmaztak mintáikban.

Tímea számtalan mesterfogást, trükköt elárult. Megtudhattuk, hogy maga is folyton sokat tanul még, ennyi év gyakorlás után is mindig van valami, ami meg tudja lepni. Hiába csinálja egyazon recept szerint a mézes tésztáját, egyszer lágyabb, másszor keményebb.

A máz receptje nála egy tojás fehérjéhez 20-25 dkg porcukor, víz és citromlé nélkül. Ha díszítés közben kicsit félremegy a vonalunk, semmi sincs veszve. Vissza tudjuk szedni, de nagyon kell vigyázni arra, hogy az új az előző helyére, a javítással sikerüljön. 

Jó volt nézni ezt a sok fiatalt, akik a kütyüjük nélkül is kibírtak másfél órát, alkotásba merülve, koncentrálva hozva létre szépségeket. Ügyesen ment nekik a máz szép, egyenletes terítésének trükkje is. 

Hihetetlen, hogy ez a kis tündér egyszerre gyönyörűen, precízen és gyorsan is miket volt képes alkotni!  A mindenki rendelkezésére álló öt motívumot kidíszítve ezért választott még pluszban is, nem tétlenkedett. Nem győztem csodálni.

Volt, aki némely puszedlijét szöveggel is díszítette. Tímea még arra is gondolt, hogy a foglalkozás végeztével legyen miben hazavinni a még meg nem száradt mázas csodákat. A szétosztott dobozkákba segített úgy belerakni az alkotásokat, hogy ne ragadjanak össze. Elárulta, hogy neki az vált be leginkább, ha szabad levegőn hagyja megszáradni a mázat, nem ajánlotta bármi módon meggyorsítani a száradás folyamatát. Az a tapasztalata, hogy az mindig rosszul sül el…

Volt, aki annyira szereti a kutyusát, hogy még a mézesén is megörökítette. 

Végül álljon itt Tímea idei karácsonyi mézeskalács csodáiból egy mutatóba. A Bodrogközben nem hiába hívják őt sokan a Mézeskalács Nagymesterének. 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »