A kirakatper lezárultával elrendelték az Arany Hajnal tagjainak letartóztatását

A kirakatper lezárultával elrendelték az Arany Hajnal tagjainak letartóztatását

A nacionalista párt korábban a törvényhozás harmadik legerősebb ereje volt, a legutóbbi választásokon már úgy indultak, hogy a parlamenti képviselőik többsége előzetes letartóztatásban volt.

Október elején egy háromtagú bírói testület “bűnszövetkezetnek” minősítette a nemzetiszocialista szellemiségű, “neonáci, antiszemita, idegengyűlölő” címkékkel felaggatott Arany Hajnal pártot Görögországban, és úgy döntött, a képviselők nem várhatják ki szabadlábon az ügyükben benyújtott fellebbezés végeredményét, amely évekig elhúzódhat.

A rendszer valódi urai által megrendelt kirakatperben a bírók azt állították meg, hogy az “Arany Hajnal vezetői és tagjai előre megfontolt szándékkal követték el a menekültek és baloldaliak elleni erőszakos cselekedeteiket”, ezért gyilkosságért, gyilkossági kísérletért, súlyos testi sértésért, illegális fegyverbirtoklásért több tucat embert bűnösnek találtak, akik amúgy a parlamentben vagy irodákban ültek a cselekmények idején.

Az athéni büntetőbíróság elutasította a párt vezetőjére és több tagjára kiszabott letöltendő börtönbüntetés felfüggesztésére vonatkozó kérelmet, ezzel megnyílhat az út az egykor a törvényhozásban ülő párttagok letartóztatása előtt.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy a bírósági dokumentumok beérkezését követően azonnal letartóztatják az elítélteket.

Hírdetés

Nikólaosz Mihaloliákoszra, az Arany Hajnal elnökére és a párt öt volt tagjára tizenhárom év börtönbüntetést szabtak ki “bűnszövetkezet működtetése” miatt. Egy másik párttársuk tíz évet kapott, míg az Arany Hajnal további tizenegy hívét öt és hét év közötti börtönbüntetéssel sújtották.

Az Arany Hajnal ügyében október 7-én született döntés, több mint öt évig húzódó tárgyalássorozatot követően. A törvényszék négy ügyet tárgyalt egybegyúrva: Pavlosz Füsszasz antifasiszta görög rapper meggyilkolását, migráns halászok és szélsőbaloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszövetkezetként való működés vádját. Az ügynek 68 vádlottja volt, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz, az Arany Hajnal vezetője, a párt 17 képviselője és több rendőrtiszt. A párt vezetői a per során kategórikusan tagadták az ellenük felhozott vádakat, és azt hangoztatták, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai, mindhiába.

Nikólaosz Mihaloliákoszra, a párt elnöke fiatal éveiben sem volt a politikai korrektség híve

A nemzetiszocialista szellemiségű, eleinte markánsan hitlerista pártot a nyolcvanas évek közepén alapították, és sokáig nem volt széles körben ismert csoportosulás. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik erejévé vált. Népszerűségét a gazdasági válságnak és a görögök körében egyre növekvő idegenellenes radikalizmusnak köszönhette, ám a hatalom megijedt az egyre erősödő alakulattól és diktatórikus eszközökkel, koholt vádakkal és meghamisított kirakatperekkel számolt le a hazafias ellenzékével.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »