A kiberbiztonság szempontjából több alkalmazás használatát blokkolták a parlamenti irodákban

A kiberbiztonság szempontjából több alkalmazás használatát blokkolták a parlamenti irodákban

Blokkolják a TikTokot a parlament összes irodájában, nem lehet használni az alkalmazást. Erről levélben értesítette a képviselőket Daniel Guspan, a parlament irodavezetője. A levelet a TASR hírügynökségnek is továbbították. A hírt a Denník N közölte.

„A külső kiberbiztonsági fenyegetésekkel összefüggésben, a CSIRT, a CERT, a Cseh Köztársaság Kiber- és Információbiztonsági Nemzeti Hivatala, valamint a kiberbiztonság területén működő más hatóságok figyelmeztetései alapján a TikTok alkalmazás komoly kockázatot jelenthet a kiberbiztonság és a kiberkémkedés területén. Daniel Guspan, a parlamenti hivatal vezetője 2023. március 23-án határozatot adott ki a biztonsági intézkedésekről, amelyek tiltják a biztonsági kockázatot jelentő alkalmazások használatát” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michaela Jurcová, a parlamenti iroda szóvivője.

Tilos lesz az irodai hálózathoz VPN-en keresztül csatlakozni, illetve tilos lesz a hozzáférés a felhasználók eszközeiről vagy más olyan eszközről, amelyekre az alkalmazás telepítve van: webmailhez, e-mailhez, más alkalmazásokhoz vagy információs rendszerekhez.

A munkatársak nem kommunikálhatnak az irodai számítógépes hálózatról tiltott alkalmazások szerverein vagy a tiltott alkalmazásokon keresztül. Tilos továbbá bármilyen módon megkerülni a biztonsági intézkedéseket. A hivatal megtiltja a biztonsági kockázatnak minősülő alkalmazások telepítését és használatát a parlamenti eszközökön.

Blokkolta az ilyen alkalmazások hálózati kommunikációját a parlament számítógépes hálózatán, és észleli az ilyen alkalmazások telepítésére tett kísérleteket.

Hírdetés

Guspan tájékoztatása szerint a TikTok aránytalanul sok információt gyűjt azokról az eszközökről, amelyeken fut. „A begyűjtött adatok mennyisége, típusa, és az információgyűjtés módja nem felel meg a közösségi hálók elsődleges céljának, és a megszerzett információk felhasználhatók konkrét személyek elleni célzott kibertámadásra” – áll a képviselőknek írt levelében.

Ami az alkalmazás parlamenti használatát illeti, az veszélyt jelenthet az ország biztonságára vagy stratégiai érdekeire.

„A parlamenti hivatal vezetője arra kéri a képviselőket és asszisztenseiket, vegyék figyelembe ezek biztonsági intézkedéseket, amikor elektronikus eszközeikkel parlamenti iroda rendszereihez csatlakoznak” – mondta Jurcová.

Guspan elmondta, a parlamenti iroda komolyan veszi az ilyen fenyegetésekből eredő kockázatokat, és felelősséggel tartozik az információs rendszerért és a kiberbiztonságért.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »