A két évszázada született Dacsó Pál nyomában

A két évszázada született Dacsó Pál nyomában

Kétszáz éve született Keszihoczi és Dacsó-Lami Dacsó Pál, dacsókeszi földbirtokos, közéleti személyiség, országgyűlési képviselő.

Mint a Csemadok Dacsókeszi Alapszervezetének közösségi oldalán olvasható:

Mint hozzáteszik: erős személyiség volt, öröksége pedig időtálló.

A szülőfaluja nem feledkezik el ismert lakójáról. A Csemadok helyi szervezete égisze alatt június folyamán megemlékezést szerveznek az évforduló kapcsán.

A Dacsó család régi magyar család, melynek ősei egy törzsből eredtek a lukanényei Luka családéval. Első tudható birtokuk Nyitra megyében Hyrenon vagy Hernoch nevű helység volt.

Hírdetés

Az évszázadok folyamán a család a Hont megyei Keszihóczon és Dacsólamon szerzett birtokokat. Több tagja Hont megyénél hivatalt viselt. A Dacsó családnak megegyező címere van a Luka családdal, mellyel egy törzsből eredt. A família neve alapján kapta meg a község a 19. század folyamán a Dacsókeszi elnevezést.

Keszihoczi és Dacsó-Lami Dacsó Pál 1822. május 4-én született Dacsókeszin. Ügyvédi tanulmányokat folytatott. Először Hont megye tiszteletbeli aljegyzője, majd 1849-től a megye főjegyzője lett. Későbbiekben országgyűlési képviselő a korponai és németi kerületből.

Dacsó Pál 1890. Július 14-én hunyt el, nyughelye a dacsókeszi temetőben található. Amint a Csemadok emlékhelyeket bemutató portáján olvasható: „A temető északkeleti részében található címerrel díszített fekete márvány obeliszk a falu egykori földbirtokosának állít emléket. Keszihoczi és Dacsó-Lami Dacsó Pál (1822–1890) közéleti személyiség, országgyűlési képviselő, illetve főjegyző volt. A sírt kovácsoltvas kerítés veszi körül.”

Felhasznált irodalom:
arcanum.com
emlekhelyek.csemadok.sk
Csáky Károly:A dacsókeszi temető kápolnája és más emlékei

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »