A kerti grillezés 5 + 1 aranyszabálya

A kerti grillezés 5 + 1 aranyszabálya

A kerti grillezés 5 + 1 aranyszabálya szaszifanni2024. 07. 04., cs – 11:58

Mi kell ahhoz, hogy elmondhassuk: ez a grillparti jól sikerült? Néhány barát, jó hangulat, meg persze finom falatok. Aki az alábbi tanácsokat megfogadja, annak biztosan élmény lesz a kerti sütögetés.

1. Tervezzük meg!

Bár a kinti sütögetés mindig kaland, igyekezzünk minimalizálni a kockázatot és a meglepetéseket, amelyek érhetnek minket. Az érkezők száma alapján pontosan számoljuk ki az ételadagokat. Ha ugyanis a parázs leégése után derül ki, hogy kevés lesz a hús, kezdhetjük újra az egész folyamatot. Fontos az is, hogy a szakács jól ismerje az adott grillsütőt, illetve a rendelkezésre álló fát, faszenet. Ez mind része a tervezésnek.

2. Csak jó minőségű parázson!

Bár kedveltek az elektromos és gázgrillek is, a kerti sütögetés ízét mégis a parázs adja meg. A kezdők számára szerencsésebb választás a faszén, mert könnyen beszerezhető, és hosszan, egyenletesen ég. A tapasztaltabbak kísérletezhetnek különböző fafajtákkal. Mindig száraz fát használjunk, és vegyük figyelembe, hogy ha hosszan égő, erős parazsat szeretnénk, ahhoz nem lesz elég néhány gally, hanem kemény tűzifára lesz szükség. Érdemes a bükköt választani, fűtőértéke nagy, megbízhatóan ég, és az illata is kellemes.
 

3. Ha fanyársat használunk…

Hírdetés

…áztassuk a végét egy órával a sütögetés előtt vízbe. Ezzel megakadályozható, hogy az erős hő lángra lobbantsa a nyárs végét, a sülő étellel együtt. Akár rácson, akár nyársakkal sütünk, érdemes megvárni, amíg a fa vagy a faszén rendesen leég, és füstmentes parázs lesz belőle, hogy a lángok ne kormolják össze az ételt. 

4. Ne süssük túl!

Ha már megfelelő parazsunk van, jöhet az elkészített sütnivaló. Az elkészítés azonban egy nappal korábban történik: a húsokat be kell pácolni, a sütögetés előtt két-három órával pedig ki kell őket venni a hűtőből. Ne süssünk olyan húst, amelynek még hideg a közepe. Figyeljünk oda az egyes tételek sütési idejére is. Nyers húst és zöldségeket például ne tűzzünk ugyanarra a nyársra, mert mire a hús megpuhul, a zöldségek szénné égnek. Figyeljünk arra is, hogy ne süssük túl a húst, mert kiszárad. Sütés közben tilos kést vagy villát szúrni a húsba!

5. Ne hagyjuk őrizetlenül a tüzet!

Bármilyen biztonságos a terep és a grill, sem a tüzet, sem a parazsat nem szabad magára hagyni. Elég egy erősebb széllökés, és máris lángra kaphat az abrosz vagy az aljnövényzet. Legjobb, ha a a szakács a vendégek közül felkér valakit a segédjének, aki a tűz őrzője is egyben. Ő gondoskodhat arról is, hogy legyen víz a közelben.

5 + 1 Mindig mossuk tisztára a grillt!

Bárhogy ér is véget a kerti grillparti, a grillt valakinek tisztára kell mosnia. Ne hagyjuk ezt a tevékenységet másnapra, mert sokkal nehezebb dolgunk lesz. Távolítsuk el a tűztérből a hamut, a sütőrácsot sikáljuk fényesre, a maradék fát vagy faszenet pedig tegyük száraz helyre, hogy a következő alkalommal azonnal használni tudjuk.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »