A kereszt asztalától a gyógyszertár pultjáig – A vatikáni patikusokat fogadta a pápa

A kereszt asztalától a gyógyszertár pultjáig – A vatikáni patikusokat fogadta a pápa

Ferenc pápa szeptember 18-án fogadta az alapításának 150. évfordulójára készülő Vatikáni Gyógyszertár munkatársait. Arra buzdította őket, hogy folytassák a legkiszolgáltatottabbak és a betegek érdekében végzett küldetésüket.

Ferenc pápa hétfőn találkozott a Vatikáni Gyógyszertár mintegy 150 szerzetes és világi alkalmazottjával, akik a patika alapításának jövő évi 150. évfordulójára készülnek. Köszönetet mondott nekik a szakmai felkészültséggel és elkötelezettséggel végzett munkájukért, valamint az őket jellemző befogadó lelkületért és készséges hozzáállásukért.

A pápa a Kelemen teremben tartott beszédében röviden felidézte a gyógyszertár történetét, amelyet 1874-ben a pápa és a bíborosok gyógyszertáraként alapított Boldog IX. Piusz pápa, megvalósítva ezzel elődje, XVI. Gergely álmát. A patikát az Istenes Szent János Betegápoló Irgalmasrendre bízták, akik több mint négy évszázada végzik egészségügyi és szociális szolgálatukat világszerte. A pápa külön kiemelte azt az értékes segítséget, amelyet a Vatikáni Gyógyszertár és az irgalmasrend nyújtott a II. Vatikáni Zsinat résztvevőinek, akik a világ minden tájáról érkeztek. A gyógyszertár idővel nemcsak a vatikáni alkalmazottakra és Vatikánváros lakóira terjesztette ki szolgáltatásait, hanem másokra is, akiknek olyan speciális gyógyszerekre van szükségük, amelyeket máshol nem tudnak beszerezni. Ma a kiszolgált emberek több mint ötven százaléka a Vatikánon kívülről érkezik.

Ferenc pápa szeretettel köszönte meg az Istenes Szent János Betegápoló Irgalmasrendnek és a gyógyszertár minden dolgozójának ezt a munkát. Megjegyezte, hogy szolgáltatásuk nemcsak abban különbözik a többi gyógyszertárétól, hogy Péter utódját és a Római Kúriát szolgálják, hanem azért is más, mert „szeretetszolgálati többletet” jelent a legkiszolgáltatottabbak és a betegek felé. Ferenc pápa rámutatott, hogy az általuk kiszolgált emberek között sok az idős, akiknek gyakran „nemcsak gyógyszerre, hanem odafigyelésre, egy mosolyra, vigasztaló szóra is szükségük van”. Hangsúlyozta, hogy fontos a türelem, valamint a „bátorság és közelség” közvetítése a munkájuk során, amely tanúságot tesz az evangéliumról. „Nem munkátok van, hanem küldetésetek” – emlékeztetett a pápa. „Ne felejtsétek el a fülek apostolkodását, vagyis meghallgatni, meghallgatni. Néha unalmasnak tűnik, de a beszélő számára ez Isten simogatását jelenti rajtatok keresztül.”

Hírdetés

Beszéde végén Ferenc pápa arra buzdította a Vatikáni Gyógyszertár dolgozóit, hogy időnként nézzenek fel a feszületre, és fordítsák „tekintetüket a megsebzett Istenre”, emlékeztetve őket arra, hogy „a betegeknek végzett szolgálat az Úr szolgálata”. „Gyönyörű dolog a mennyei Orvosból meríteni türelmet és jóindulatot, valamint erőt a szeretethez anélkül, hogy belefáradnánk. Az Ő iskolájában, a kereszt asztalától a gyógyszertár pultjáig, legyetek ti is az irgalom kiszolgáltatói mindennap” – kérte Ferenc pápa a Vatikáni Gyógyszertár munkatársaitól.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »