A keletnémet állambiztonság megfigyelte Olaf Scholzot

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériuma (Stasi) információkat gyűjtött Olaf Scholz jelenlegi német kancellárról – jelentette csütörtökön a Bild című német lap.

A Bild a Stasi iratanyagát kezelő szövetségi levéltártól (Bundesarchiv) származó adatok alapján azt írja, hogy a keletnémet állambiztonság évekig megfigyelte Olaf Scholzot, és külön aktát vezetett róla a nyolcvanas években.

Olaf Scholz akkoriban pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetének (Jusos) tisztségviselőjeként, és egyre nagyobb tekintélyű vezetőjeként tevékenykedett. Többször járt az NDK-ban, 1988-ban már a Jusos elnökhelyetteseként.

Hírdetés

De nemcsak az NDK-ban tartották megfigyelés alatt, hanem Hamburgban is, ahol helyi politikusként, majd ügyvédként dolgozott. A Stasi nyugati ügynökei 1978 és 1987 között legalább 19 jelentést állítottak össze róla. Főleg az aktuális politikai ügyekről, például az amerikai nukleáris fegyverek nyugat-németországi állomásoztatásáról vallott nézetei érdekelték őket.

A Stasi több mint 110 kilométernyi fennmaradt iratanyagát és egyéb dokumentumait – például mintegy 1,7 millió fényképet, mikrofilmet és diafelvételt – kezelő Bundesarchiv csütörtökön megerősítette, hogy a Bild megkeresésére kiadták a decemberben hivatalba lépett kancellárral kapcsolatos anyagokat.

A kormányfő csütörtökön Berlinben egy másik ügyben – Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után – tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva elmondta: "természetesen tudok arról, hogy engem is megfigyeltek". "Ez nem szép dolog, de hát ez van" – mondta a nyilvánosság előtt rendszerint szűkszavú politikus.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »