A kelet-európaiak és a szlovákiaiak is eladósodnak, hogy fedezzék a megélhetési költségeiket

A kelet-európaiak és a szlovákiaiak is eladósodnak, hogy fedezzék a megélhetési költségeiket

A megugró infláció és az energiaválság az európaiak többségénél, 53 százalékuknál az árfelfogás növekedéséhez vezetett. Körülbelül egyötödük vett fel új hitelt az elmúlt hat hónapban. Ez következik az EOS fogyasztói tanulmányának összegzéséből, amelyben 7700 európai vett részt, köztük Szlovákia is.

A fogyasztók különösen a kelet-európai országokban fordítottak fokozott figyelmet költekezésükre az elmúlt hat hónapban. A felmérésben résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy elsősorban utazáson, kulturális és szabadidős tevékenységeken spórolnak, de az új ruhákon is. Közülük azonban körülbelül minden ötödik vett fel új hitelt az elmúlt hat hónapban. Ennek a döntésnek a fő oka az infláció és a megnövekedett energiaköltség volt. A szlovákok a lakáscélú hitelezést is előnyben részesítették.

Ahogy az EOS KSI Slovakia vezérigazgatója, Peter Dvornák elmondta, azért adósodunk el, hogy ki tudjuk fizetni az alapvető megélhetési költségeket. Különösen Szlovákiában nőtt a hitelkártya-használók száma.

Hírdetés

„Különösen ezekben a nehéz időkben nem szabad elfelejteni, hogy a legkiszolgáltatottabb fogyasztók azok, akik túlbecsülik anyagi lehetőségeiket és kapacitásaikat. Az viszont továbbra is érvényes, hogy a legbonyolultabb helyzetben is lehet kommunikálni az adósságainkról, és hatékony megoldásokat keresni”

– mondta Dvornák.

Az európai válaszadók 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hat hónapban gyakrabban használt készpénzt, mint korábban. Az eredmény különösen a 18-34 évesek korosztályában meglepő, akiknek csaknem fele használt gyakrabban készpénzt. A magas infláció és az egekbe szökő energiaköltségek a megkérdezett fogyasztók csaknem háromnegyedében pénzügyi aggodalmakat okoznak. A munkanélküliségtől való félelem főként a 18 és 34 év közötti embereket érinti.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »