A KDNP kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából

A KDNP kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette – közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel való megbeszélés után egyértelművé tette: egyfelől sem az EPP háborús doktrínájával nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be.

Az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták – hangsúlyozták.

Semjén Zsolt és Hölvényi György rámutattak: az EPP – ahova mostanra jutott – és Magyar Péter morálisan egymást minősítik.

A Kereszténydemokrata Néppárt a jövőben is – ahogy ezt immár 80 éve teszi – Magyarországon és az Európai Unióban továbbra is képviseli a magyarság érdekeit és a kereszténydemokrácia értékeit.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója keddi, brüsszeli ülésén 97 százalékos támogatás mellett hozzájárult a magyarországi Tisza Párt felvételéhez az EPP uniós parlamenti képviselőcsoportjába.

Hírdetés

Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjai a Tisza Párt felvételét támogató szavazatukkal megerősítették a párt választási listáján szerepelő hét képviselő – Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella és Kollár Kinga – részvételét a frakció munkájában. Az EPP európai parlamenti frakciója a Tisza Párt hét képviselője mellett további hét új tag felvételét erősítette meg.

Közölték továbbá, a keddi szavazáson érintett európai parlamenti képviselők az EPP EP-képviselőcsoportjához csatlakoztak, de pártjaik nem csatlakoztak automatikusan az EPP pártcsaládhoz. A pártcsoportbéli tagsággal kapcsolatos döntések egymástól függetlenek – írták.

Az Európai Parlament legfrissebb tájékoztatása szerint az új összetételű uniós parlamentben az új tagokkal együtt
az Európai Néppárt 190,
a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 136,
az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 80,
az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 76,
az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 58,
a Zöldek 52,
a Baloldal 39 képviselője lehet.

Független, illetve az EP-be újonnan bekerült képviselők 89-en vannak.

Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után még csatlakozhatnak valamely pártcsoporthoz.

(mti/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »