A kárpátaljaiak számára Magyarország mindenképpen kész védelmet biztosítani

A kárpátaljaiak számára Magyarország mindenképpen kész védelmet biztosítani

Nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba, magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közmédiának adott interjúban, hozzátéve, hogy Magyarország a szövetségesek – a NATO és az Európai Unió – pártján áll.

A legfontosabb, hogy Magyarország és polgárai biztonságát szavatolni tudjuk  – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd elmondta: egy szomszédos országban tört ki háború, és Magyarország az uniós, valamint NATO-tagállamokkal együtt ítéli el az oroszok támadását.

Gulyás Gergely szerint nagyon lényeges, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba, de az is legalább ilyen fontos, hogy a saját érdekeinket továbbra is érvényesíteni tudjuk. Lényeges megőrizni emellett azokat a célokat is, amelyek szorosan összefüggnek az oroszokkal való gazdasági kapcsolatokkal – ilyen a földgáz beszerzése, amely a rezsicsökkentést lehetővé teszi –, illetve hogy a NATO és az Európai Unió egységét ebben az időszakban fenn tudják tartani – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: Magyarország természetes módon a szövetségesek pártján áll, viszont szeretnék egyértelművé és világossá tenni, hogy a magyar katonáknak nem kell ebben a konfliktusban részt venniük.

A magyar katonáknak és a rendvédelmi szerveknek Magyarországon az a feladata, hogy az ország biztonságát megőrizzék. A magyar államnak pedig az, hogy hozzájáruljon a béke mielőbbi megteremtéséhez – emelte ki Gulyás, aki elmondta: ennek érdekében fog a miniszterelnök csütörtök este Brüsszelben az uniós csúcstalálkozón tárgyalni, és abban bíznak, hogy sikerül megóvni mindazokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt években el tudtak érni.

Beszélt arról is, hogy a baloldal számára nincs olyan válsághelyzet, ahol az ország érdeke és Magyarország polgárai számítanának, csak az öncélú és saját hatalmi érdekeiket tartják szem előtt. Ez amúgy is felelőtlenség, de egy európai válsághelyzetben különösképpen az – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ebben a helyzetben a kormánynak meg kell adni a támogatást, hogy felelősen tudjon tárgyalni, hiszen a kormány mindent megtett a békéért, amit lehetett. Kijelentette: most, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a béke mielőbb helyreálljon, és Magyarország biztonságát szavatolni tudják. 

Gulyás Gergely felelőtlennek, átgondolatlannak és rendkívül károsnak nevezte azokat a nyilatkozatokat, amelyek azt követelik, hogy szállítsunk fegyvert és katonákat Ukrajnának. 

Hírdetés

A gázszállításról a közelmúltban megkötött szerződéssel kapcsolatban csütörtök este fognak Brüsszelben tárgyalni arról, hogy Oroszországgal szemben Európa milyen szankciókat kíván bevezetni. Szerintük az Európa érdeke, hogy ott, ahol az oroszok keveset, Európa pedig többet vagy sokat veszítene, olyan területen ne legyenek szankciók. Álláspontjuk szerint a földgáz beszerzése ebbe a kategóriába tartozik, és közös álláspontot fognak kialakítani – jelentette ki.

Kárpátaljai lakosok (Fotó: Mirkó István)

Az esetleges humanitárius helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: a Kárpátalján élő, közel kétszázezer magyarért különösen aggódnak, ezért Magyarország számukra mindenképpen kész védelmet biztosítani.

 Kifejtette: mi vagyunk az első biztonságos ország ebben a konfliktusban, tehát számítani kell arra is, hogy mi történik, ha a helyzet tovább romlik Ukrajnában, amire szintén felkészült a honvédség.

A belügyi tárca és a katonaság kész tervet dolgozott ki, és jelentős kapacitása van akár több ezer menekült elhelyezésére. Bármely nagyságrendű, reálisan elképzelhető menekültáradatra van megfelelő forgatókönyve a magyar kormánynak – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »