A karanténban levők is szavazhatnak majd az őszi önkormányzati választásokon

A karanténban levők is szavazhatnak majd az őszi önkormányzati választásokon

A koronavírus-fertőzés miatt karanténba kerülők és a velük egy háztartásban élők is leadhatják szavazatukat az összevont őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokon. A parlament kedden (május 10.) fogadta el a módosítást.

A rendhagyó módon való szavazás minden egyes fázisát szabályozza a módosítás, és lehetővé teszi, hogy a COVID-19 betegség miatt karanténba kerülő választópolgárok is szavazhassanak.

– áll a belügyminisztérium által kidolgozott módosításban.

Hírdetés

A rendhagyó módon való szavazás előkészítése csak akkor kezdődik meg, ha a járványhelyzet ezt megkívánja, és a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legkésőbb 2022. szeptember 30-ig elrendeli, hogy a COVID-19 betegeknek és a velük közeli kapcsolatban lévőknek karanténban kell maradniuk.

A rendhagyó választás lebonyolítására külön szavazókört kell kialakítani, saját választási bizottsággal az adott faluban vagy városban, illetve Pozsony és Kassa esetében az egyes városrészekben.

A speciális választási bizottság tagjai mozgóurnával mennek ki a karanténban levő, szavazási lehetőséget kérő választópolgárhoz. A választási bizottságnak legalább 8 tagúnak kell lennie, egy-egy helyszínre legalább 2 tagnak kell kimennie.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »