A jövőben muszlimok is közreműködhetnek Egyiptomban templomok építésében

A jövőben muszlimok is közreműködhetnek Egyiptomban templomok építésében

A Kathpress katolikus hírügynökség az AsiaNews katolikus hírportálra hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy az egyiptomi kormány azt követően engedélyezte a muszlim munkásoknak az ilyen építkezésekben való közreműködést, hogy Sauki Allam egyiptomi főmufti egy fatvában (vallásjogi határozat) jóváhagyta ezt január 24-én.

Korábban muszlimoknak nem volt engedélyezett, hogy templomok vagy egyéb nem muszlim imaházak építkezésében közreműködjenek. A fatva szerint a mostani engedély csak keresztény templomokra terjed ki, fizetség ellenében.
Az egyiptomi vezetés számára megfigyelők szerint ez radikális lépésnek számít, amely roppant vitatott a túlnyomórészben muszlim vallást követő országban. Az engedélyt már most heves bírálatok érik. A keresztények és jogvédők ugyanakkor üdvözölték a fejleményeket.

Néhány évvel korábban az egyiptomi hatóságok szinte alig engedélyezték templomok építését, és a felújításokat is csak elvétve hagyták jóvá. Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök 2013-as hatalomra kerülésével azonban változott a helyzet. Az AsiaNews szerint országszerte jelenleg 44 templom építése zajlik, és 16 imaházat újítanak fel. A kormány ráadásul az utóbbi években több száz templomot “legalizált” utólag.

Hírdetés

A kopt ortodoxok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 8-12 millió közé teszik a mintegy 98 milliós összlakosságon belül. A Kathpress szerint az alacsonyabb szám adja vissza a valós helyzetet. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem szűntek meg.

A második legnagyobb keresztény közösség az alexandriai patriarkátushoz tartozó görög ortodoxoké mintegy 200 ezer hívővel. A kopt katolikus egyház 170 ezer tagot számlál. Az örmény apostoli egyháznak hozzávetőleg 15 ezer hívője van, míg a szír ortodox egyház néhány száz fős gyülekezettel rendelkezik. Becslések szerint nagyjából százezerre tehető a protestánsok száma és húszezerre a római katolikusoké.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »